Varování pro chataře: Voda v zimě může být nepřítel

blank

Mnoho rekreantů nevěnuje kvalitnímu zazimování své nemovitosti dostatečnou pozornost. Pečlivé zabezpečení chaty či chalupy před nástrahami zimy je obzvlášť nutné a vyplatí se.

„Setkali jsme se i s případy, kdy majitel chaty na podzim jen zavřel okenice a zamkl vchod. To považoval za dostatečné a přitom neprovedl žádné zabezpečení vodovodu a odpadu, nevypnul elektřinu a vůbec nevěnoval pozornost bezpečnostním opatřením před případnými zloději. Takových případů je bohužel mnoho,“ uvedl například ze své zkušenosti Václav Geletič ze Slavia pojišťovny.

Nutné je odčerpat vodu z nádrží a potrubí. „Zkontrolujte i splachovací nádobu či bojler. Vypouštění vody z vodovodního systému je ale prvořadé, jinak se na jaře nevyhnete výměně ventilů, kohoutků či čerpadla, které může zamrzlá tekutina roztrhnout.  Pečlivě zkontrolujte i všechny spáry, kterými by se mohla voda dostat do chalupy,“ radí portál hobby.idnes.cz.

Rizikové místa je důležité ihned opravit a po zbavení se přebytečné vody je vhodné nasypat do všech nádob sůl, která zaručí, aby případné zbytky kapaliny během zimy nezamrzly. V tomto případě může posloužit i denaturovaný líh.

Poštovní spořitelna: Nejvíce škod v bytech a domech napáchá únik vody

Průzkum Poštovní spořitelny ukázal na skutečnost, že voda způsobí v domácnostech nejvíce škod ze všech živlů. Konkrétně jsou na vině prasklá potrubí a přípojky v kuchyních či koupelnách. Jde o tisíce havárií ročně. Podle spořitelny může za hodinu do bytu natéct i přes tisíc litrů vody.

„Typickým příkladem, který jsme řešili, bylo prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince, v jehož důsledku došlo k masivnímu úniku vody, protečení do dvou bytů sousedů pod pojištěným a poškození maleb ve společných prostorách domu. Celková škoda se vyšplhala na 198 tisíc korun,“ řekla Monika Buřičová z Poštovní spořitelny.

Nejrozsáhlejší bývají obvykle havárie vzniklé v době, kdy v domácnosti nikdo není. „Při vodovodních škodám dochází nejen k poškození omítky, tapet či podlahové krytiny, ale výjimkou nejsou poškozené spotřebiče, nábytek, obrazy či oblečení,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Nejkomplikovanější havárie pak jsou podle Renaty Čapkové z České podnikatelské pojišťovny ty, během kterých dojde k poničení podlah s několika vrstvami izolací. Voda také dokáže znehodnotit i sádrokarton nebo poškodit dřevostavbu. „Specifické jsou vodovodní škody u rekreačních objektů, kde vznikají zejména v zimním období. Typické je nedokonalé nebo jinak zanedbané vypuštění topné soustavy – voda pak mrazem roztrhá trubky, a když se oteplí, následně poškodí domácnost,“ doplnil mluvčí Generali Jan Marek.

Ilustrační foto

 

Scroll to Top