Přehrada Pastviny je téměř bez vody

blank

Kvůli dlouhodobému suchu je přehrada Pastviny na Ústeckoorlicku bez vody. V oblasti však není jediná. Podobně je na tom Pařížov na řece Chrudimce.

Nádrž Pastviny najdete ve stejnojmenné obci v podhůří Orlických hor 7 kilometrů od Žamberka. Přehrada se stavěla v letech 1933–1938 a v zatopené oblasti muselo být zbouráno 74 domů. V letech 2000–2006 zde proběhla významná modernizace vnitřního vybavení elektrárny a řídicího systému. Přehrada vyrábí elektrickou energii, chrání před povodněmi, ale slouží také k rekreaci.

Sucho neustupuje, v říjnu pršelo pětkrát méně, než je obvyklé

Sucho se z léta přeneslo do podzimu. Podle hydrologa Českého hydrometeorologického ústavu Radka Čekala je nejzávažnější situace nadále v severovýchodních Čechách. Během prvního týdne v říjnu byly srážky na území České republiky značně podprůměrné, ale rozdílné dle oblastí. Na Moravě spadla zhruba polovina běžného množství, v Čechách odpovídaly srážkové úhrny necelé třetině.

Téměř polovina sledovaných oblastí na území republiky vykazuje stav hydrologického sucha. Nejvíce z nich se nachází v severní polovině Čech, tedy v povodí Labe a Ohře. Nejmenší sucho je podle hydrologů v povodí Vltavy a Dyje. „Aktuálně ve sledovaných profilech protéká ve vodních tocích převážně deset až pětapadesát procent toho, co je pro toto období obvyklé. Vodnější, i když celkově také podprůměrné, jsou některé toky v povodí horní Vltavy a přítoky Berounky. Nejzávažnější situace je i nadále v severovýchodních Čechách,“ uvedl Čekal.

Nejpostiženější toky jsou v povodí Sázavy, Jizery a některé přítoky horního a středního Labe. Na historickém minimu jsou průtoky řek Smědá, Lužická Nisa, Ploučnice, Kamenice a Úterský potok. Mimořádného sucha dosáhla hladina podzemní vody ve vrtech v povodí Orlice, Labe od Orlice po Jizeru, Jizery, horní Ohře, Ploučnice a střední Moravy.

Scroll to Top