Pokračuje modernizace Nechranické přehrady za 130 milionů

blank

Povodí Ohře udržuje sníženou hladinu ve vodním díle Nechranice. Vyžadují se to stavební práce na bezpečnostním přelivu. Nejnižší hladiny dosáhli vodohospodáři na začátku září. Podle informací vodohospodářů je zásobní prostoru na úrovni 269 metrů nad mořem. Tuto hodnotu bude Povodí Ohře udržovat do konce listopadu. Zářijové snížení šlo až na 262,5 metru nad mořem.

Přehrada získá nové přelivy. Jeden z nich vodohospodáři z Povodí Ohře vymění již na podzim. Druhý bude opraven do roku 2020. Hladinu pak bude hlídat místo plováku obří ocelová klapka o výšce 5 metrů a délce 15 metrů. Nechranická vodní nádrž je pátou největší nádrží v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě.

Její výhodou je to, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, je její teplota relativně stabilní. Po 50 letech provozu však potřebuje významnou opravu. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreace.

Scroll to Top