Obce na Frýdlantsku se připravují na ztráty vody

blank

V severočeském pohraničí ubývá voda. Podle odborníků za to částečně může změna klimatu, ale také těžba v polském povrchovém dolu Turów u hranic. Dotčené obce s vodohospodáři se připravují na to, že by mohlo ve vodovodní síti chybět při nejčernějším scénáři až 106 litrů za vteřinu.

Polská strana před rokem vůbec poprvé připustila, že rozšiřování dolu Turów může mít negativní důsledky pro podzemní a povrchové vody v severních Čechách. Jestliže to prokáže i odborná studia, jsou Poláci připraveni k finančním a technickým kompenzacím. „Polská strana možnost ovlivnění přiznala historicky poprvé. Svědčí to o tlaku, který se nám v souvislosti s rozšiřováním dolu podařilo vyvinout,“ uvedl v září 2017 ministr Richard Brabec.

V souvislosti se ztrátou podzemní vody je nejohroženější část Hrádku nad Nisou-Uhelná. Čeští geologové se obávají až osmdesátimetrového prohloubení dolu pod úroveň hladiny moře. „Těžební činnost dolu Turów výrazně změnila směr proudění podzemních vod. Došlo k radikálnímu snížení hladiny podzemní vody na ploše až 40 kilometrů čtverečních. Kvůli těžbě se začala ztrácet podzemní voda a ubývá rovněž voda povrchová. Týká se to téměř 30 tisíc obyvatel,“ píše se ve zprávě Severočeské vodárenské společnosti, která zásobuje obyvatele Hrádecka pitnou vodou.

SVS a Frýdlantská vodárenská společnost proto přicházejí s plánem, díky kterému by měl být úbytek podzemní vody nahrazen. Na Frýdlantsku propojí tři vodovody, Frýdlant, Bulovku a Dětřichov. V Chrastavě plánují zvětšení vodojemu, obnovu úpravny vody a vybudování náhradního zdroje v Machníně. V Hrádku nad Nisou je potřeba dobudovat vodovodní síť v Horním Vítkově.

Ministerstvo dá na monitoring stavu podzemních vod, které mají být sledovány do roku 2020, 30 milionů korun. Dnes se důl nachází kilometr od česko-polské hranice. Po rozšíření to má být jen 300 metrů a těžba má postupně pokračovat až do osmdesátimetrové hloubky pod úroveň hladiny moře, což by s jistotou znamenalo pokles hladiny podzemní vody.

Scroll to Top