Zlínský kraj: 21,5 milionu do Podpory vodohospodářské infrastruktury

blank

Program Podpora vodohospodářské infrastruktury si klade za cíl zvýšit vybavenost obcí Zlínského kraje v dané oblasti a zvýšit počet obyvatel napojených na veřejný vodovod a kanalizaci s vyhovující likvidací odpadních vod. Připraveno je pro něj 21,5 milionu korun.

První dotační titul je zaměřen na výstavbu a rozšíření veřejných vodovodů a vodárenských objektů, na vybudování zdrojů, kanalizací, zařízení ke zkvalitnění technologie úpravy vody či na výstavbu čistíren odpadních vod, případně jejich intenzifikaci. Druhý je určen ke spolufinancování projektů vodohospodářské infrastruktury podpořených ze státního rozpočtu nebo rozpočtu Evropské unie s plánovaným dokončením nejpozději do 31. října 2021.

O finanční prostředky mohou žádat obce do 2 000 obyvatel, ale také svazky obcí pro 501 až 2 000 obyvatel. Dotaci je možno získat do výše 10 milionů korun. Zlínský kraj již v posledních třech letech z programu podpořil 35 projektů celkovou částkou 34,5 milionu korun.

Zlínský kraj podpoří i boj se suchem v lesích

Devět milionů korun uvolní letos kraj na zmírnění následků sucha v lesích. V roce 2017 to bylo 3,1 milionu korun. Poskytnutí dotací schválili zastupitelé a hejtmanství podpoří více než sto žadatelů. Na Moravě patří k nejpostiženějším oblastem Libavá.

„Za posledních sedm let zde zalesňované plochy stouply na pětinásobek. Naší prioritou je obnova v co nejkratším termínu a následná výchova porostů lesních dřevin, které stabilizují tuto lokalitu. Investujeme na Libavé 16 milionů do výstavby malých vodních děl v krajině, především nádrží a rybníků. Ty zadrží v lokalitě více vody,“ uvedl v dubnu výrobní náměstek podniku Vojenské lesy a statky Libor Strak.

Ilustrační foto 

Scroll to Top