Sníh v Peci bude monitorovat satelitní systém Snowsat, ušetří elektřinu a vodu

blank

Vlekaři v Peci pod Sněžkou začnou jako první v České republice jezdit s rolbami vybavenými technologií na monitorování výšky sněhu na sjezdovkách. Díky čidlům a datům z družice tak uspoří naftu a vodu, sjezdovky také připraví rychleji a kvalitněji. Vlekaři systémem vybaví všechny rolby, které se starají o úpravu tratí v Peci. Informoval o tom portál idnes.cz. 

Technologie Snowsat vlekařům ukáže, v které části svahu je sněhu málo a kam ho hrnout. Pokud se v praxi osvědčí, bude rozšířena do dalších středisek v Krkonoších. „Hlavní výhoda systému spočívá v tom, že rolbař bude přesně vědět, kolik sněhu na sjezdovce leží. Díky tomu budeme také schopní reagovat na oblevy. Doteď jsme odhadovali a ověřovali sondami, kolik vody na výrobu technického sněhu na každou sjezdovku pošleme,“ vysvětlil ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Technologie váží několik kilogramů. „Základními komponentami jsou počítač, na kterém celý software běží, a ovládání GPS signálu, které umožňuje přijímání a zároveň vysílání dat. Zařízení se umísťuje přímo pod sedadlo spolujezdce v kabině,“ vysvětlil technik Jan Kosek z českého zastoupení společnosti Kässbohrer, jež technologii Snowsat vyrábí. Dnes ji využívá zhruba třicet lyžařských areálů na světě.

„Na konci sezony vyhodnotíme, jak se Snowsat osvědčil, a podle toho budeme pokračovat. Uplatnění by mohl mít také na Černé hoře, která má jižní expozici. Budeme se moci připravit na jarní počasí a odtávání sněhu. Nejraději bychom si tento systém přáli mít všude, ale není to úplně levná záležitost,“ doplnil ředitel SkiResortu Petr Hynek.

Ilustrační foto 

Scroll to Top