Třeboňský kapr před Vánoci za 100-110 korun, rybářství chybělo až 40 procent ...

blank

Společnost Rybářství Třeboň navrhuje velkoobchodním odběratelům koncovou cenu při vánočním prodeji u stánků 100 korun za kilogram kapra a 110 korun za výběrového. Meziroční nárůst tak kvůli vyšším výrobním nákladům činí sedm až deset procent. Rybářství Třeboň také během suchých letních měsíců chybělo v rybnících až 40 procent vody. Informoval o tom předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek. Firma je výhradním prodejcem živých ryb a výrobků z ryb holdingu Rybářství Třeboň.

Za vyššími náklady při výlovech stojí sucho. „Začalo v loňském roce a letos kulminuje. Jsou regiony jako západočeský, východočeský, Jihomoravský kraj, kde jsou problémy ještě daleko větší než v jihočeském regionu. To se projeví na ceně. Na základě toho, co se odehrálo letos – sucho, vyšší cena obilí, problémy s kyslíkem, rybáři nemohli krmit – doporučujeme koncovou cenu našim velkoobchodním odběratelům na stánku na vánoční prodej okolo 110 korun výběr a okolo 100 korun za (nevýběrového) kapra. Je tam meziroční nárůst zhruba o sedm až deset procent, a to odpovídá situaci, jaká je,“ vysvětlil Provázek.

blank

Ceny budou nejnižší v jižních Čechách, kde se ryba vyrábí, v dalších krajích poroste cena kvůli dopravě. Dražší budou ale i ryby na export. Podle Provázka trápí sucho i rybáře v Polsku, Maďarsku a Slovensku. „Polsko je jeden z nejvýznamnějších odběratelů České republiky a jsou na téměř polovičním výlovu oproti situaci před 15 lety, a to doplňují dovozem hlavně z České republiky a Maďarska,“ řekl dále Provázek.

Holding Rybářství Třeboň měl za obchodní rok od října 2016 do září 2017 provozní zisk 49,4 milionu korun, což znamená meziročně snížení o 26 procent. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl o 27 procent na 38,4 milionu korun. Čistý obrat byl 342,2 milionu. Rybáři v létě nasadili do všech rybníků provzdušňovací techniku.

Scroll to Top