Dobrovolníci budou čistit zanedbané studánky

blank

Studánek v Čechách za posledních sto let rapidně ubylo. Nicméně zůstávají důležitou součástí ekosystému a atraktivním doplňkem přírody. S údržbou a obnovou budou pomáhat dobrovolníci při projektu 72 hodin, který se letos uskuteční od 11. do 14. října. Například v Pardubickém kraji proběhne vyčištění či úprava okolí studánek Pod Cikánkou a Džberka v Toulovcových maštalích.

Studánky mají jako volně přístupný zdroj vody v české krajině mnohasetletou tradici. V Česku jich je evidováno kolem pěti tisíc. V minulosti to bylo až dvakrát tolik. Dnes musí čelit jak civilizačním, tak klimatickým změnám. Mnoho z nich zmizelo kvůli změnám v krajině, další se ztratily a zpustly, protože se o ně nikdo nestaral.

Dnes už sice neslouží primárně pro čerpání pitné vody, ale i přesto jsou oblíbenou součástí krajiny. V poslední době se do jejich postupné obnovy zapojuje stále více lidí, obcí a firem. Zvlášť na český venkov se pomalu začala vracet tradice symbolického otvírání studánek, kterým lidé kdysi vítali jaro.

Toma iniciovala projekt Živé studánky

Svoji roli sehrál i fakt, že voda produkovaná touto společností pochází z podzemních vod Adršpašsko-teplických skal v CHKO Broumovsko. „O Tomě dlouhodobě hovoříme jako o „živé“ vodě, proto je pro nás ctí, že můžeme přispět do obnovy vodních zdrojů v přírodě a obrazně vrátit život vybraným pramenům ve studánkách. Zároveň tím chceme zvýšit povědomí o významu vodních zdrojů mezi širokou veřejností, která se navíc může do péče o ně sama aktivně zapojit,“ vysvětlil v červnu 2017 brand manažer Tomy Michal Vávřil.

Ilustrační foto 

Scroll to Top