Severočeské vodovody a kanalizace: S únikem vody pomáhá asistenční služba

blank

Nouzové situace spojené s únikem vody pomáhá zákazníkům Severočeských vodovodů a kanalizací řešit asistenční služba, která zahrnuje odborné práce i částečnou refundaci úniku vody. Podle mluvčí společnosti Ivety Kardianové mají lidé nárok na poskytnutí tří asistenčních zásahů zdarma pro jedno odběrné místo za jeden kalendářní rok.

„Pokud máte platnou smlouvu na dodávku vody z veřejného vodovodu uzavřenou s naší společností, můžete v případě nouzové situace využít asistenční služby na telefonním čísle 212 812 212. To je číslo dispečinku společnosti United Assistance. Na refundaci vzniká nárok v případě úniku vody větším než 10 metrů krychlových. Maximální limit pro refundaci úniku je stanoven na 15 tisíc korun,“ vysvětlila mluvčí SčVK Iveta Kardianová. Během prvních šesti měsíců roku službu využilo 115 zákazníků a 15 jich obdrželo refundaci.

Únik vody napáchá v domácnostech nejvíce škod

Průzkum Poštovní spořitelny ukázal na skutečnost, že voda způsobí v domácnostech nejvíce škod ze všech živlů. Konkrétně jsou na vině prasklá potrubí a přípojky v kuchyních či koupelnách. Jde o tisíce havárií ročně. Podle spořitelny může za hodinu do bytu natéct i přes tisíc litrů vody. Nejrozsáhlejší bývají obvykle havárie vzniklé v době, kdy v domácnosti nikdo není.

„Při vodovodních škodám dochází nejen k poškození omítky, tapet či podlahové krytiny, ale výjimkou nejsou poškozené spotřebiče, nábytek, obrazy či oblečení,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Nejkomplikovanější havárie jsou podle Renaty Čapkové z České podnikatelské pojišťovny ty, během kterých dojde k poničení podlah s několika vrstvami izolací. Voda také dokáže znehodnotit i sádrokarton nebo poškodit dřevostavbu.

 „Specifické jsou vodovodní škody u rekreačních objektů, kde vznikají zejména v zimním období. Typické je nedokonalé nebo jinak zanedbané vypuštění topné soustavy – voda pak mrazem roztrhá trubky, a když se oteplí, následně poškodí domácnost,“ sdělil mluvčí Generali Jan Marek.

Podle Marka jde v drtivé většině případů o poškození nebo opotřebení hadic, které přivádějí, nebo naopak odvádějí vodu do domácích spotřebičů nebo zařízení. Typicky jde o pračky, myčky a splachovací zařízení. Méně časté jsou případy ucpaných odpadů nebo prasklých akvárií.

Scroll to Top