Poštovní spořitelna: Nejvíce škod v bytech a domech napáchá únik vody

blank

Průzkum Poštovní spořitelny ukázal na skutečnost, že voda způsobí v domácnostech nejvíce škod ze všech živlů. Konkrétně jsou na vině prasklá potrubí a přípojky v kuchyních či koupelnách. Jde o tisíce havárií ročně. Podle spořitelny může za hodinu do bytu natéct i přes tisíc litrů vody.

„Typickým příkladem, který jsme řešili, bylo prasknutí staré hadičky k baterii v kuchyňské lince, v jehož důsledku došlo k masivnímu úniku vody, protečení do dvou bytů sousedů pod pojištěným a poškození maleb ve společných prostorách domu. Celková škoda se vyšplhala na 198 tisíc korun,“ řekla Monika Buřičová z Poštovní spořitelny.

Nejrozsáhlejší bývají obvykle havárie vzniklé v době, kdy v domácnosti nikdo není. „Při vodovodních škodám dochází nejen k poškození omítky, tapet či podlahové krytiny, ale výjimkou nejsou poškozené spotřebiče, nábytek, obrazy či oblečení,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

Dobrý sluha, zlý pán

Nejkomplikovanější havárie pak jsou podle Renaty Čapkové z České podnikatelské pojišťovny ty, během kterých dojde k poničení podlah s několika vrstvami izolací. Voda také dokáže znehodnotit i sádrokarton nebo poškodit dřevostavbu. „Specifické jsou vodovodní škody u rekreačních objektů, kde vznikají zejména v zimním období. Typické je nedokonalé nebo jinak zanedbané vypuštění topné soustavy – voda pak mrazem roztrhá trubky, a když se oteplí, následně poškodí domácnost,“ sdělil mluvčí Generali Jan Marek.

Pozor na domácí zvířata

Existují však havárie, které svou povahou vykouzlí úsměv na rtech. „Zaznamenali jsme případ, kdy labrador v nepřítomnosti svého pána prokousal gumové a plastové hadice v kotelně a voda vytekla v rodinném domě do sklepa, kde si majitel objektu pěstoval žampiony. Úroda byla zničená. Klient v hlášení uvedl, že viníkem je stejně on sám, protože moc dobře ví, že jeho pes nesnáší samotu a neměl ho nechávat doma,“ řekla Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Na vině bývají prasklé přívody

„V drtivé většině případů jde o poškození nebo opotřebení hadic, které přivádějí, nebo naopak odvádějí vodu do domácích spotřebičů nebo zařízení. Typicky jde o pračky, myčky a splachovací zařízení. Méně časté jsou případy ucpaných odpadů nebo prasklých akvárií,“ vysvětlil Jan Marek z Generali.

Jak škodám předejít?

„Nezanedbávejte údržbu a včas provádějte výměnu flexi hadic k bateriím a WC. Lze říci, že životnost těchto hadic je přibližně 5 až 7 let,“ poznamenala Svobodová. V případě, že ještě máte neopletený plastový tlakový přívod, vyměňte ho co nejdříve. Existují také moderní technologie, které mají za úkol minimalizovat riziko vzniku škod. Vlastníci bazénů by měli dbát na pravidelnou kontrolu přívodu a utěsnění.

Scroll to Top