ČEVAK zahájily deratizaci na Písecku a Strakonicku

blank

V některých částech Jihočeského kraje začíná pravidelné hubení hlodavců. Provozovatel místní vodohospodářské sítě, společnost ČEVAK, zajišťuje prostřednictvím odborných firem deratizaci dvakrát ročně. „Tentokrát bude do kanalizačních šachet a na další vytipovaná místa položeno 300 kilogramů nástrah. Celková délka kanalizační sítě, které se deratizace týká, je 150 kilometrů,“ uvedl vedoucí provozního střediska Písecko Michal Hudák.

Deratizace se týká Písku, Protivína, Mirovic, Mirotic, Čížové, Topělce, Čejetic a Řepice. „Máme předem vybraná místa, kde se potkani vyskytují. Jsou to například sídliště nebo centra měst a obcí. Pravidelným hubením se jich sice nikdy úplně nezbavíme, ale daří se nám zabránit jejich přemnožení,“ uvedl Hudák. Nastražená směs nemůže ohrozit domácí ani hospodářská zvířata.

Společnost ČEVAK se zabývá provozováním vodohospodářské infrastruktury, zejména úpraven pitné vody, vodovodních a kanalizačních sítí a čistíren odpadních vod. Dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod zajišťuje pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části krajů Plzeňského a Vysočina.

Až čtvrt milionu potkanů v Mostě, pomáhají Severočeské vodovody a kanalizace

Velký problém s hlodavci zažívá severočeský Most. Podle magistrátu je na vině zvýšené populace potkanů ve městě dlouho trvající teplé počasí a zvyšující se množství odpadků a vyhozených potravin v okolí kontejnerů. Podle expertů není možné populaci kompletně vyhubit. Lze ji systematicky držet na přijatelné úrovni.

V Mostě žije 60 tisíc lidí. Na jednoho obyvatele tak obrazně připadá čtyři až pět potkanů. Podle magistrátu jejich výskytu napomáhají svoji nezodpovědností obyvatelé. „Lidé by totiž neměli splachovat zbytky jídla do záchodu, potkani pak mají v kanalizaci dostatek potravy. Navíc se jedná o porušení kanalizačního řádu, protože jídlo do záchodu nepatří. Dále je nutné, aby lidé nedělali nepořádek kolem popelnic, protože vyhazování zbytků jídel do kontejnerů nebo dokonce kolem nich opět jen přiláká potkany,“ uvedl dále magistrát.

Problémem je také krmení holubů či toulavých koček. „Obyvatelé si neuvědomují, že tím, že před domem rozsypou nakrájenou housku, chleba nebo knedlík, přilákají nejen holuby a kočky, ale i potkany,“ sdělilo na svých internetových stránkách město Most. Od začátku tohoto roku provedly Severočeské vodovody a kanalizace deratizaci na deseti místech a Most na pěti.

Ilustrační foto 

Scroll to Top