Anketa: Pro ochlazení Prahy jsou nejlepší meandry Rokytky

blank

Na začátku července vyhlásil spolek Arnika anketu, ve které se ptal veřejnosti, jaké řešení považují za nejlepší pro ochlazení metropole. Lidé se vyslovili pro meandry Rokytky. Dále pak ocenili park ve Stromovce nebo Kinského zahradu.

„Anketou jsme chtěli Prahu i její obyvatele inspirovat v tom, jak dále usnadnit život v rozpálené metropoli. Zajímavé je, že Pražané oceňují i nápady mimo obydlené centrum a uvědomují si, jak důležitá jsou opatření v krajině,“ uvedl k výsledkům Václav Orcígr z Arniky.

Meandrující tok Rokytky má zabránit ničivým povodním v případě přívalových dešťů a v období sucha a vysokých teplot zadržet v krajině vodu. „Ve většině měst je velice nízká propustnost povrchů, dešťová voda je odvedena kanalizací a dále se nevyužívá. Voda je přitom nezbytná k tomu, aby fungovaly přírodní klimatizační jednotky. Právě proto i za mne vítězí meandry Rokytky,“ dodal k vítěznému řešení Adam Vizina z Národního ústavu vodohospodářského.

Lidé vybírali z 62 řešení. Ta navrhli Pražané a odborná porota, do které patřili Adam Vizina, Josef Patočka z hnutí Limity jsme my a Bohuslav Binka z Masarykovy univerzity. Analýza poslouží jako podklad pro adaptační strategii Prahy na změnu klimatu. Kvůli tepelnému ostrovu je totiž v centru Prahy oproti jejímu okraji o dva až tři stupně Celsia vyšší teplota.

Foto: Ekolist.cz

Scroll to Top