Rybáři se kvůli suchu obávají menších zisků

blank

Sucha letos potrápila i rybáře. Ti počítají, že zřejmě vyloví méně ryb. Hrozí zdražení kaprů. Tradiční výlovy rybníků začaly už koncem září.

„Přesná ani přibližná čísla ještě v tuto chvíli nemáme, nicméně předpokládáme, že při letošním výlovu tržních ryb bude produkce určitě mnohem nižší, než byla ta loňská,“ řekl Deníku ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Podle něj jsou obavy rybářů podložené kromě sucha a nedostatku vody také vyššími úhyny ryb. Kratochvíl dále uvedl, že by se lidé měli připravit na zdražení kaprů před Vánoci.

Například před dvěma lety zaplatili Češi v průměru za kilogram živého kapra na předvánočním trhu 85 korun – nejméně to bylo 73 korun na Vysočině. V Praze byl kapr o víc než dvacet korun na kile dražší. Nejvíce za kapry lidé zaplatili v roce 2012, kdy je kilogram přišel v průměru na 90 korun.

Od roku 2000 se v České republice ročně vyprodukuje kolem 20 tisíc tun ryb. Loni to bylo zhruba 21,7 tisíce tun, z toho téměř 18,5 tisíce tun kaprů. Polovina ryb je vyvážena do zahraničí. Obhospodařované rybníky v tuzemsku mají celkovou výměru přes 40 tisíc hektarů a členové Rybářského sdružení ČR se z toho starají o 35 tisíc hektarů.

Provzdušňování rybníků

Podle majitele společnosti Rybniční hospodářství Adolfa Vondrky musely být jejich rybníky celé léto provzdušňovány. Ryby však méně přibíraly na váze. „Voda nám chyběla. Nevím, co to udělá s průměrnou hmotností, uvidíme při výlovech. Větší úhyny jsme nezaznamenali, vypadá to dobře. Měli jsme přirozené úhyny násad, ale tak to je každý rok. Nasadili jsme ve všech velkých rybnících veškerou aerační techniku. Bude to znát na spotřebě elektřiny. Zařízení elektromotorem otáčí hřídelí a vodu okysličuje,“ informoval v srpnu Vondrka.

Rybniční hospodářství nechávalo od 70. let budovat elektrické přípojky a dále do nich investovalo. „Chemický rozbor byla nepraktická metoda. Dnes máme elektrické sondy, malou krabičku, kterou ponoříme dvacet třicet centimetrů do vody. Všichni baštýři každý den objíždějí rybníky a sledují na displeji, jak kyslík klesá, nebo roste. Podle toho dělají opatření,“ doplnil Vondrka.

Scroll to Top