Ministr Toman podpořil obce bojující proti těžbě štěrkopísku

blank

Ochrana zdroje pitné vody je nadřazena těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu. V tomto duchu se vyjádřil Miroslav Toman. Jeho resort sice v problematice závazné stanovisko nedává, ale chce se do řízení zapojit. Důvodem je také skutečnost, že se Česká republika potýká s přetrvávajícím suchem. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Považujeme za prioritní ochranu vodních zdrojů a jejich racionální využívání zejména pro potřeby zásobování obyvatel pitnou vodou. Budeme proto apelovat na ministerstvo životního prostředí, aby se tím aktivně zabývalo,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle mluvčího báňského úřadu Miroslava Machka, který posuzuje žádost těžařů, je takový názor právem každého. „My se při posuzování řídíme stanovisky orgánů, které jsou pro nás primárně závazné. K těm ostatním můžeme maximálně přihlédnout,“ reagoval Machek. Báňský úřad může jako jediný těžbu povolit.

Úřad měl k dispozici kladné stanovisko ministerstva životního prostředí a k těžbě chtěl vydat souhlasné stanovisko, ale nesouhlasný verdikt přednesla radnice v Uherském Hradišti kvůli nesouladu s územním plánem. Firma Františka Jampílka požádala úřad o přerušení řízení.

K plánované těžbě se vyjadřovali hygienici, okolní obce, odbory životního prostředí nebo vodárenské společnosti. Názory se ale liší. Podle některých může dojít k trvalému poškození pátého největšího zdroje pitné vody v zemi, podle jiných činnost vodu neohrozí. Situaci bude portál vodarenstvi.cz dále sledovat.

Scroll to Top