Trojice veslařů vyrazila po vodě z Prahy do Hamburku

blank

Sportovci včetně olympionika Václava Chalupy vyrazili z české metropole na 850 kilometrů dlouhou plavbu po Vltavě a Labi do severoněmeckého Hamburku. Chtějí se také zapsat do Guinnessovy knihy rekordů. Trasu si rozdělili na 12 etap.

„Nebyl čas se nějak speciálně připravovat. Cíleně trénovat jsem nestíhal, ale na vodě jsem byl skoro pořád, když učím lidi veslovat,“ řekl před začátkem plavby novinářům stříbrný medailista z olympiády v Barceloně 1992 a několikanásobný medailista ze světových šampionátů Chalupa.

Nejkratší etapa je třiapadesátikilometrová plavba do Mělníka, naopak nejdelší bude 107 kilometrů mezi německými městy Riesa a Wittenberg. Do Hamburku chtějí dorazit 11. října. „Klasický závodní skif je osm metrů dlouhá, uzounká loď, která má asi 40 centimetrů na šířku. Kdežto mořský skif je kratší, má asi 70 centimetrů na šířku a váží skoro dvakrát tolik než ta závodní loď,“ popsal plavidla Chalupa, který na jaře dojel z Českých Budějovic do Prahy.

Podle autora akce Aleše Nejedla už čeští veslaři tutéž trasu urazili. „Našli jsme, že v roce 1876 veslaři z Blesku Praha neměli jak s loděmi dojet do Hamburku na tamní regatu, tak tam párová čtyřka s kormidelnicí dojela po vodě. Na regatě navíc skončili druzí, ale už nevíme, jak jeli zpátky do Prahy,“ popsal historickou událost jeden z členů výpravy.

Foto: Ondřej Deml
Zdroj: irozhlas.cz 

Scroll to Top