Středočeský kraj: Sucho se vodárenských nádrží výrazněji nedotklo

blank

Letní sucha byla extrémní, ale na provoz vodárenských nádrží ve středních Čechách neměla větší vliv. Nebyly zaznamenány takové poklesy objemu vody, které by si vynutily omezení provozu vodních děl nebo povolených odběrů. Informace zazněly na jednání krajské pracovní skupiny pro zmírňování negativních dopadů sucha.

V pracovní skupině působí představitelé krajského úřadu, zástupci kompetentních vodárenských společností a státních podniků Povodí Vltavy a Povodí Labe, nebo regionální představitel Agrární komory ČR. Významné informace přednesl náměstek hejtmanky pro oblast životního prostředí a zemědělství Miloš Petera. Přiblížil připravované akce, mezi které patří přípravy na zajištění bezpečnosti dodávky vody v rozvojových oblastech v těsném sousedství hlavního města a vybudování vodovodního přivaděče v koridoru budoucí dálnice D3. Hovořilo se také o možnosti opětovného čerpání důlních vod na Kladensku.

„Ve Středočeském kraji výrazně stoupá počet obyvatel. Jako kraj jednáme s magistrátem hlavního města Prahy o koordinaci rozvoje vodohospodářské infrastruktury řekněme ve velké Praze, to znamená v Praze a částí okolo ve Středočeském kraji. A jsem rád, že funguje komise. Já a radní pro infrastrukturu Jana Plamínková k tomu máme aparát, kde tuto problematiku řešíme,“ uvedl na jaře pro Český rozhlas Petera.

Do rozvíjejících částí okolo Prahy by měla téct voda z infrastruktury provozované Pražskými vodovody a kanalizacemi. „Kdybych to řekl úplně, přes pražskou infrastrukturu poteče do Středočeského kraje. Celý ten problém je na začátku. To znamená, už se bavíme o Želivce, přivaděči do Prahy, posílení zásobníků vody Přední Kopanina a dalším posílení, aby se voda dostala do Středočeského kraje v dostatečném množství,“ uvedl dále Petera. Podle něj jde o soubor problémů, na které Středočeský kraj potřebuje nejméně tři miliardy korun.

 

Scroll to Top