Statisíce vzácných škeblí bojují o život na březích Mrhalu

blank

Dobrovolníci pomáhají škeblím rybničním na březích rybníku Mrhal u Českých Budějovic. Ten byl po šedesáti letech částečně vypuštěn. Lidé s plastovými kbelíky odnášejí živočichy zpět do vody.

„Od minulého čtvrtka tu intenzivně pracujeme každý den. V prvních dnech jsme sbírali jen ve třech, dnes už je nás tu deset. I tak je to málo a práce nejdou tak rychle, jak by bylo zapotřebí,“ řekl majitel rybníku Mrhal Martin Šťastný, který dokonce dobrovolníkům chystá drobné občerstvení.

Rekonstrukci rybníku nařídil odbor životního prostředí v Českých Budějovicích, prosakovala jím totiž voda. V Rudolfově zároveň vyhlásil povodňový stupeň číslo jedna. Šťastného při vypouštění překvapil velký počet škeblí na březích.

„Díky čisté vodě tu jsou jak škeble rybniční, tak škeble říční, viděl jsem tu i spoustu raků. Byli jsme s manželkou připraveni na to, že tu vzácné druhy budou, ale tak velký počet jsme nečekali,“ uvedl Šťastný.

Škeble rybničná je největší druh měkkýše v Česku a lastura dorůstá velikosti 150 až 220 milimetrů. K životu živočich potřebuje klidné bahnité vody, v nichž se dožívá až patnácti let. Na průsaky vody v červnu 2017 upozornila firma Vodní díla TBD, která stav hráze pravidelně monitoruje.

Mrhal je oblíbeným rekreačním střediskem. V létě sem jezdí stovky lidí z okolí a celoročně sem svůj zájem upínají i rybáři.

Foto, zdroj: idnes.cz 

Scroll to Top