Transformace vodárenství v severních Čechách

blank

Zástupci Severočeské vodárenské společnosti a Veolie ČR podepsali zbývající významné smlouvy nutné k dokončení transformace vodárenství v regionu. Od 1. ledna se SVS stane stoprocentním vlastníkem provozní společnosti Severočeské vodovody a kanalizace (SčVK). Díky tomuto kroku se provozování vrátí pod kontrolu měst a obcí, které budou mít rovněž plnou kontrolu nad výběrem vodného a stočného. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Jiří Hladík.

„Mezi podepsané smluvní dokumenty patří zejména smlouva o poskytování servisních činností mezi SčVK a nově vzniklou společností Severočeská servisní (SčS). Smlouva specifikuje služby, které bude SčS v rámci servisu pro SčVK zajišťovat. Novou servisní společnost bude přes SčVK majoritně ovládat SVS (podíl 75 procent), čtvrtinový podíl byl dle dohody nabídnut k odkoupení společnosti Veolia,“ vysvětlil Ekonomický deník.

Změny provázely komplikace

Ekonomický deník upozornil před časem na to, že zástupci obcí a měst hlasovali o transakci, aniž by měli mandát od zastupitelstev. Jejich členům totiž podle deníku nesměli říct cenu, za kterou bude odkup 51 % podílu Veolie uskutečněn. V případě porušení mlčenlivosti by jim hrozily milionové sankce. Případ loni komentoval také advokát Tomáš Sokol.

„Akcionáři, kteří odhlasují, že jejich společnost smí uzavřít kupní smlouvu s cenou, kterou ale nesmějí znát, jsou buď slepě důvěřiví, anebo šílení. Ovšem pouze v případě, že jsou sami akcionáři a nejednají za nikoho jiného než za sebe. Pokud je ale akcionářem někdo jiný, pak ten, kdo za něj takto naslepo hlasuje, má velmi slušnou šanci, že k oběma zmíněným přívlastkům záhy přibude třetí. Zločinec. Přesněji pachatel trestného činu dle § 220 trestního zákoníku. Porušování povinnosti při správě cizího majetku. Tedy pokud se mu při hlasování naslepo nepodaří „trefit“ cenu obchodního podílu v tomto případě akcií, která je správná. Tedy odpovídá aktuální tržní ceně podílu-akcií,“ uvedl v roce 2017 Sokol.

Obyvatelé změny nepocítí

Vodárenství bude fungovat ve vlastnickém modelu se servisním prvkem. „Podepsáním zbývajících smluv jsme symbolicky dokončili projekt Zajištění provozu vodárenské infrastruktury po roce 2020, k němuž nás v roce 2013 akcionáři zavázali,“ uvedl předseda představenstva SVS Tomáš Indra, který věří, že nový model na severu Čech může být inspirací pro další regiony. Generální ředitel SVS opakovaně zdůraznil, že se obyvatel změny nedotknou.

Foto: Valná hromada SVS 

Scroll to Top