Ministr Toman se zajímal o provozování infrastruktury na Šumpersku

blank

Provozování vodovodů a kanalizací na Šumpersku patří k nejdiskutovanějším tématům v regionu a redakce vodarenstvi.cz dění dlouhodobě sleduje. O budoucnosti provozování se rozhodne až po komunálních volbách. Region navštívil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vlastníkem vodohospodářské infrastruktury je společnosti Vodohospodářská zařízení, jejímiž akcionáři jsou města a obce. Klíčové valné hromady o dalším směru provozování infrastruktury se však v září nezúčastnil žádný zástupce Šumperku, a nominant třetího největšího akcionáře, Mohelnice, ji opustil hned v úvodu jednání. Schůze se stala neusnášeníschopnou.

Toman na společném jednání hovořil se zástupci vlastnické (Vodohospodářská zařízení Šumperk) i provozní společnosti (Šumperská provozní vodohospodářská společnost), seznámil se s vývojem oboru i aktuální situací v regionu. Toman ocenil objem ztrát vody v síti, které se podařilo od roku 2002 snížit z původních 46 % na současných 10 %.

Vodovodní a kanalizační potrubí a čistírny odpadních vod jsou majetkem VHZ. Akcionáře společnosti tvoří 28 obcí a měst Šumperska. Provozování infrastruktury zajišťuje Šumperská provozní vodohospodářská společnost patřící do nadnárodního koncernu Suez Water. Za dva roky končí současnému provozovateli smlouva. Některé obce zpočátku volaly po založení nové provozní společnosti ve vlastnictví municipalit, což by podle studie bylo nejnákladnější řešení a nutně by se promítlo do vyšších cen vody. V následujících pěti letech chce VHZ investovat nejméně půl miliardy korun.

Akcionáři společnosti nechtějí, aby nový model vodárenství v regionu lidově řečeno odskákali lidé prudkým zdražením vody. Ve hře bude také otevřená soutěž na nového provozovatele. Ten by zajišťoval dodávky vody domácnostem od roku 2021. Vedení VHZ intenzivně jednalo se společností Suez Watter o odkoupení akcií, čímž by provoz obce získaly pod kontrolu. Koncern ale prodej akcií odmítnul.

Scroll to Top