Ministr Toman: Letošní sucho způsobilo zemědělcům škody za 11 až 12 miliard

blank

Odškodnění, které bude zemědělcům vyplaceno, by se mělo pohybovat mezi dvěma až třemi miliardami korun. Ministerstvo přesné škody sčítá také s pomocí vědeckého týmu InterSucho. Média o tom informoval ministr zemědělství Miroslav Toman.

„Nechci teď říkat přesná čísla, protože to budeme dopočítávat. Velmi rádi bychom zemědělce odškodnili, to, co je nejvíc potřeba, to znamená náhrady za krmné plodiny. Pak bychom pokračovali speciálkami a dalšími, což znamená, že to bude ve třech krocích. Odškodnění by mělo jít od 1. prosince letošního roku,“ uvedl ministr.

Podle Tomana se sucho zřejmě projeví v nárůstu cen potravin. „Zásadní vliv na ceny potravin mají řetězce a je otázka, jak toho využijí nebo až zneužijí. Ceny komodit jsou strašně dlouho stejné. Bylo by zdravé, kdyby se to zvedlo přesně o ty náklady a o cenu, kterou budou zemědělci dostávat. Je třeba říci, že Česká republika není ta, která určuje ceny vepřového masa, obilovin, to je otázka burzy,“ řekl dále Toman.

Ministr také poukázal na to, že někteří zemědělci mohou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných hospodářských zvířat, což by podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska neměl být větší problém. V souvislosti se suchem chystá ministerstvo změnu metodiky pozemkových úprav. Podle Tomana by opatření měla vést k lepšímu zachytávání vody v krajině a bránit erozi.

Scroll to Top