Vojnův Městec zřejmě postaví nový vodovod a rybník

blank

Od státu by chtěl Vojnův Městec na Žďársku získat 40 milionů korun. Celé léto totiž musela být do místního vodovodu dovážena pitná voda a platil zákaz mytí aut, napouštění bazénů a zalévání zahrádek. Díky dotaci by mohl městys postavit nový vodovod, který by jeho problém vyřešil.

„Potřebujeme, aby měl vodovod větší kapacitu. Vyřízeno už máme územní rozhodnutí. Nyní pracujeme na projektu pro stavební povolení, do konce roku provedeme výběrové řízení na dodavatele stavby, a poté budeme žádat o dotaci,“ uvedl starosta Vojnova Městce Karel Malivánek. O finanční prostředky bude městys žádat ministerstvo zemědělství.

„Stavba se uskuteční pouze v případě, že dotaci dostaneme. Náš rozpočet je 10 milionů korun a stavba bude daleko dražší. Pokud by dotace uhradila osmdesát procent nákladů, bylo by to pro nás únosné,“ řekl Malivánek.

V plánu je také revitalizace dvou stávajících rybníků a výstavba jednoho nového. Jsou významné tím, že dokáží zadržovat vodu v krajině. „Dva rybníky zrekonstruujeme, odbahníme. Je to akce za 17 milionů. Součástí toho je také výstavba nového rybníku. Nejprve zrevitalizujeme stávající vodní plochy, pak teprve začneme stavět,“ vysvětlil plánovaný postup starosta městyse.

Scroll to Top