Obce na Příbramsku řeší vodní zdroje

blank

Mokrovraty, Malá Hraštice, Dobříš. To jen stručný výčet míst, kde se na Příbramsku dnes intenzivně jedná o vodě. Například Vodohospodářská společnost Dobříš tři měsíce testovala na čerpání vody z místního lomu Jezírko mobilní úpravnu pitné vody, kterou měla zapůjčenou od Státní správy hmotných rezerv. Jestliže by kvalita vyhovovala, mohl by se do budoucna doplnit další zdroj pitné vody pro Dobříš.

Podle Blanky Marvanové z Vodohospodářské společnosti Dobříš se nyní posílal poslední rozbor a dále se budou konat revizní zkoušky. Problém se suchem již vyřešili v Novém Kníně. „Sucho je u nás velké, ale naštěstí zatím zdroje pitné vody stačí. Před třemi roky jsme realizovali posílení našich zdrojů o přivaděč z Chotilska, kde jsou vydatné zdroje,“ přiblížil starosta města Tomáš Havlíček.

Potřebné množství pitné vody pomocí přivaděče vody ze Želivky řeší také v Sedlčanech. K vodovodnímu systému města se chtějí připojit také Dublovic, na což bude obec podle starosty Otakara Jeřichy potřeba přibližně 62 milionů korun.

Místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel uvedl, že aktuálně v radě dávali souhlas umístění vodojemu v lomu Deštno. „To proto, že to je městský les, takže tam počítají s napojením. Zároveň by se z tohoto vodojemu napojovaly Příčovy. Intenzivně snad pokročily práce ve Vojkově, k projektu by se měly připojovat Štětkovice, a jsou nějaké přípravné práce i na benešovské straně regionu, jde o Vrchotovy Janovice, mluví se i o Olbramovicích,“ shrnul Hölzel.

Ilustrační foto 

Scroll to Top