Nová úpravna vody v Písku

blank

Na konci října by měla být do provozu uvedena úpravna poblíž píseckého lyžařského svahu na Hradišti. Pro město to znamená lepší kvalitu pitné vody i stabilizaci dodávek. Nahradí tak starou úpravnu, jež Písečanům sloužila 55 let.

Podle jednatele Vodárenské správy v Písku Romana Honzíka tvoří novou úpravnu tři objekty. Nová úpravna, čerpací stanice surové vody v areálu úpravny a jímací objekt u Otavy. Areál je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Radnice ovšem nemohla žádat o dotaci kvůli koncesní smlouvě s provozovatelem vodárenské sítě, společností ČEVAK.

Z čeho jsou hrazeny náklady na stavbu? Z nájemného za vodohospodářský majetek. V Písku činí 55 milionů korun ročně. „Je to jeden z finančně nejnákladnějších projektů posledních let. Jde o investici do budoucna, která sice není na první pohled viditelná, ale je o to potřebnější. Pitná voda je v současnosti významná strategická surovina. Zajištění její další bezproblémové a efektivní výroby jsme proto vnímali jako naprosto prioritní,“ zdůraznil místostarosta Josef Knot.

Písek s 30 000 obyvateli je zásobován vodou ze dvou zdrojů. Většinu, osmdesát procent, tvoří voda z úpravny a zbytek zajišťuje Jihočeská vodárenská soustava z nádrže Římov na Českobudějovicku.

Písek chce bazén za čtvrt miliardy

Areál bazénu se bude nacházet pod lesnickou školou. Třípodlažní objekt pojme 280 lidí vevnitř a dalších 460 osob venku. Kapacita parkoviště bude 140 aut.

Podle Píseckého deníku bude uvnitř kromě pětadvacetimetrového plaveckého bazénu s osmi drahami také dětský výukový bazén se skluzavkou, relaxační bazén s teplou slanou vodou a masážními tryskami, vířivka, Kneippův chodník a tobogán dlouhý 112 metrů s vlastním dojezdovým bazénkem.

Ve wellness části je naplánovaný saunový svět se čtyřmi různými druhy saun a ochlazovacím bazénkem venku na střeše. Ve venkovní části mohou návštěvníci využívat dva bazény.

Scroll to Top