Český hydrometeorologický ústav zřizuje tiskové a informační oddělení

blank

1. října bude spuštěn ostrý provoz tiskového a informačního oddělení ČHMÚ, jehož úkolem bude zajišťovat včasné a cílené informace o činnosti ústavu veřejnosti a médiím, vyřizovat jejich dotazy a zpracovávat jejich podněty. Vizí ústavu je systematicky hledat nová řešení a přizpůsobovat se měnícím se podmínkám a potřebám uživatelů s důrazem na kvalitu a objektivitu dat.

„Zásadní změnou je zřízení Tiskového a informačního oddělení, které bude koordinovat přípravu informací pro veřejnost a média a zprostředkovávat informace a zajímavosti od jednotlivých specialistů v oblastech meteorologie a klimatologie, hydrologie a kvality ovzduší a dalších činnostech ústavu,“ upřesnil ředitel ústavu Mark Rieder.

Tiskové a informační oddělení rovněž přebírá stávající agendu tiskového mluvčího úseku meteorologie a klimatologie, kterým byl Petr Dvořák. „Výhodou nového oddělení bude zajištění komunikace o činnostech, výstupech a službách ústavu. Vše by mělo být zajištěno napříč veškerými úseky a pobočkami ČHMÚ, což nebylo doposud v možnostech jediného, byť velmi schopného odborníka a mediálně zdatného člověka,“ poděkoval Petru Dvořákovi za jeho dlouholetou práci na pozici tiskového mluvčího ředitel pro meteorologii a klimatologii Libor Černikovský.

Podle Dvořáka je změna komunikační strategie ČHMÚ správná cesta. „Mých devět let ve funkci mluvčího byla velmi dobrá zkušenost, ČHMÚ se zviditelnil v médiích a nyní je čas pokročit dále,“ doplnil Dvořák.

Uživatelé mobilních aplikací ČHMÚ a ČHMÚ+ si také mohou od 20. srpna 2018 stáhnout zdarma verzi pro platformu iOS ze stránek App Store. Vytvořila je společnost OKsystem. Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty ústavu pro širokou veřejnost, mezi které patří předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat a umožňuje také zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality.

Aplikace ČHMÚ+ prezentuje další produkty pro odbornou veřejnost. Ty zahrnují informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Umožňuje také průběžné sledování stavu vod v uživatelem vybraných vodoměrných stanicích.

Scroll to Top