Ve Frýdlantu se besedovalo o Turówu a pitné vodě

blank

V městském kině v severočeském Frýdlantu se ve středu 12. září diskutovalo, jak velkou hrozbou je pro tuto oblast v souvislosti s možnou ztrátou podzemní vody chystané rozšíření a prohloubení polského hnědouhelného povrchového dolu Turów, nebo jaké kroky lze podniknout, aby se zabránilo nejhoršímu. Diskuzní platformu připravilo město Frýdlant ve spolupráci s Frýdlantskou vodárenskou společností a Dobrovolným svazkem obcí Mikroregionem Frýdlantsko.

Během podvečera byla prezentována studie „Posouzení dopadů plánovaného rozšíření těžby ložiska Turów na zásobování pitnou vodou a likvidaci odpadních vod na území ve správě FVS a návrh souvisejících opatření“ z roku 2015 včetně doplnění z roku 2016 a obdobné problematiky v okolí Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Dále bylo také představeno „Studium vlivu pokračování těžby hnědého uhlí v dole Turów v Polsku na podzemní a povrchové vody v České republice.“ O problému hovořil i starosta Frýdlantu Dan Ramzer a starosta obce Heřmanice Vladimír Stříbrný.

Polská strana před rokem vůbec poprvé připustila, že rozšiřování dolu Turów může mít negativní důsledky pro podzemní a povrchové vody v severních Čechách. Jestliže to prokáže i odborná studia, jsou Poláci připraveni k finančním a technickým kompenzacím. „Polská strana možnost ovlivnění přiznala historicky poprvé. Svědčí to o tlaku, který se nám v souvislosti s rozšiřováním dolu podařilo vyvinout,“ uvedl v září 2017 ministr Richard Brabec.

V souvislosti se ztrátou podzemní vody je nejohroženější část Hrádku nad Nisou-Uhelná. Čeští geologové se obávají až osmdesátimetrového prohloubení dolu pod úroveň hladiny moře. K poklesu hladiny podzemní vody však na českém území došlo už v 80. letech.

Ministerstvo dá na monitoring stavu podzemních vod, které mají být sledovány do roku 2020, 30 milionů korun. Dnes se důl nachází kilometr od česko-polské hranice. Po rozšíření to má být jen 300 metrů a těžba má postupně pokračovat až do osmdesátimetrové hloubky pod úroveň hladiny moře, což by s jistotou znamenalo pokles hladiny podzemní vody.

Scroll to Top