9,25 milionu na ochranu Troje

blank

Částka zamíří na přípravu několika projektů, které ochrání kotlinu i zoologickou zahradu před velkou vodou. Záměr již schválili pražští radní. V současnosti Trojská kotlina není chráněna před povodní.

Zhruba za 2,55 milionu vytvoří Institut plánování a rozvoje (IPR) plán celkové přestavby Císařského ostrova, na kterém v současnosti vzniká nová Ústřední čistírna odpadních vod. Dále vznikne plán jeho protipovodňové ochrany. IPR se také bude zabývat novou lávkou, která má být níže po proudu od té, která se zřítila loni v prosinci.

Ochrana proti velké vodě by měla zahrnovat i ochranu Trojského zámku. IPR rovněž navrhl vytvořit ještě jeden nový most z Podbaby do Troje, po kterém by k zoo jezdily tramvaje. O ochraně Troje se diskutuje několik let a v minulosti byly vytvořeny modely, které simulují situaci, kdy přijde do Prahy velká voda.

Hovořilo se i o výstavbě protipovodňových stěn. To by však podle expertů způsobilo problémy v jiných částech města. Ochrana centra Prahy se začala budovat na konci 90. let, ale při povodních v roce 2002 voda prosakovala pod některými hrazeními, například v Holešovicích či Karlíně. Voda tehdy zaplavila deset čtvrtí a musely být evakuovány desítky tisíc obyvatel. Tehdy napáchaly ničivé záplavy v metropoli škody za 27 miliard korun.

V roce 2013 voda zaplavila Modřany, Zbraslav, Lahovice a Lahovičky, na severu Prahy část Troje a Císařského ostrova. Před pěti lety byly škody vyčísleny na 2,2 miliardy.

 

Scroll to Top