Rybníky na Pardubicku okysličovala provzdušňovací technika

blank

Rybníky trpěly během horkého léta nedostatkem kyslíku. Podle majitele společnosti Rybniční hospodářství Adolfa Vondrky musely být celé léto provzdušňovány. Při procesu však ryby méně přibíraly na váze.

„Voda nám chyběla. Nevím, co to udělá s průměrnou hmotností, uvidíme při výlovech. Větší úhyny jsme nezaznamenali, vypadá to dobře. Měli jsme přirozené úhyny násad, ale tak to je každý rok. Nasadili jsme ve všech velkých rybnících veškerou aerační techniku. Bude to znát na spotřebě elektřiny. Zařízení elektromotorem otáčí hřídelí a vodu okysličuje,“ informoval Vondrka.

Rybniční hospodářství nechávalo od 70. let budovat elektrické přípojky a dále do nich investovalo. „Chemický rozbor byla nepraktická metoda. Dnes máme elektrické sondy, malou krabičku, kterou ponoříme dvacet třicet centimetrů do vody. Všichni baštýři každý den objíždějí rybníky a sledují na displeji, jak kyslík klesá, nebo roste. Podle toho dělají opatření,“ doplnil Vondrka.

Současná společnost Rybniční hospodářství je již sedmou generací rybářské rodiny. „V roce 1993 založil Adolf Vondrka starší firmu Rybniční hospodářství a Adolf Vondrka mladší po studiu Střední rybářské školy ve Vodňanech odešel studovat finance na univerzitu ve Spojených Státech. Po kariéře v bankovnictví v roce 2013 koupil firmu Rybniční hospodářství od svého otce a rozhodl se pokračovat v rodinné tradici,“ píše portál rybnicnihospodarstvi.cz

Ilustrační foto 

Scroll to Top