OSN: Až polovina populace v oblastech s nedostatkem vody

blank

Čerstvá voda dnes voda tvoří jen 2,5 procenta světových zásob vody. Sedmdesát procent z ní je ještě navíc ve formě ledu a sněhu. Při takovém vývoji by v roce 2030 měla podle Mezinárodního panelu pro zdroje při OSN skoro polovina populace žít v oblastech, kde není dostatek vody.

Deník Euro uvedl, že alternativou může být odsolování vody. Procesy reverzní osmózy, která odfiltruje sůl, nebo destilace, se totiž ze slané vody dá získat až 40 procent využitelné vody. Nevýhodou obou procesů je jejich nákladnost.

Podle OSN se nedostatek vody dotýká až 3,7 miliardy lidí na světě. V desítce velkoměst nejohroženějších nedostatkem vody se nachází Sao Paulo, Bengalúr, Peking, Káhira, Jakarta, Moskva, Istanbul, Mexiko City, Londýn, Tokio nebo Miami. Každý rok zemře podle údajů OSN na průjmová onemocnění přes 350 tisíc dětí mladších pěti let. Převážně se jedná o následek znečištěné pitné vody, která může vyvolat choleru a další nemoci.

Generální ředitel WHO Tedrose Adhanoma Ghebrevesuse v létě loňského roku uvedl, že by nezávadná pitná voda neměla být privilegiem jen bohatých lidí žijících ve městech, ale všechny země mají povinnost se postarat o to, aby ji měl k dispozici každý občan.

Ilustrační foto 

Scroll to Top