V Temelíně přepustili vodu do špatné nádrže

blank

V jaderné elektrárně Temelín přepustili pracovníci 7. září vodu do jiné nádrže, než kam měla téci. Vše ale zůstalo v uzavřené technologii, a událost tak podle elektrárny nijak neovlivnila výrobu elektřiny, bezpečnost, zaměstnance ani životní prostředí. Informoval o tom mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Vedení JE Temelín uvědomilo Státní úřad pro jadernou bezpečnost i rakouské úřady. Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové chyba energetiků nikoho neohrozila. Když technici čistili chladicí vodu, měli přepustit 12 metrů krychlových slabě aktivní vody do jednoho ze sběračů, ale místo toho kapalina neplánovaně skončila ve sběrném prostoru čistící stanice v jedné z pomocných budov.

„Jde o zcela uzavřenou technologii, která je pro takové případy připravená. Nikdo nebyl nijak ohrožen či omezen. Není zde naprosto žádný dopad na životní prostředí,“ řekl Marek Sviták. Vodu energetici využijí v jiných systémech. „Systémy na to byly připraveny, zareagovaly, jak měly. Nemá se to stávat, ale na druhou stranu, jsme ve fabrice, stát se to může a od toho jsou tam různé speciální kanalizace, to všechno zafungovalo, jak mělo. Ani zdání, že by to někoho ohrozilo,“ vysvětlila Drábová.

ČEZ investuje 50 milionů do modernizace potrubí

Práce potrvají pět let. „Letos se zaměříme na potrubí chladicí vody v části mezi strojovnou druhého bloku a čerpadly cirkulační chladicí vody. S průměrem 3,4 metru jde o jedno z největších potrubí v areálu,“ uvedl Milan Vrána, který zodpovědí za průběh oprav. ČEZ do potrubních tras v rámci JE Temelín investuje desítky milionů korun ročně. Podle mluvčího Marka Svitáka je potřeba připravit jejich stav na desítky let provozu elektrárny. „Některé potrubní trasy jsou staré desítky let, pochází totiž ze začátku 90. let. Byly mezi prvními, které se vybudovaly v době výstavby elektrárny. Jejich kontrola a rekonstrukce bude patřit mezi klíčové projekty následujících několika let,“ řekl ředitel elektrárny Jan Kruml.

Oprava řadů přívodní surové vody

Energetici loni dokončili klíčovou opravu řadů přívodní surové vody z čerpací stanice Hněvkovice, která trvala tři roky a stála přes 100 milionů korun. Od začátku provozu ČEZ do elektrárny investoval 18 miliard korun. V roce 2020 by mohl z Temelína vést do Českých Budějovic horkovod dlouhý 26 kilometrů. Instalován by byl podél hlavní silnice z Týna nad Vltavou metr pod zemí. Projekt za 1,3 miliardy korun by patřil k nejvýznamnějším akcím v historii českého teplárenství.

Scroll to Top