Senát vytvořil skupinu pro vodu a sucho

blank

Senát zřídil pracovní skupinu, která by se měla přeměnit na stálou komisi. Pro vládu by měla být partnerem v oblasti řešení problémů s nedostatkem vody. Jejím úkolem zároveň bude kontrolovat dodržování a přijímání opatření. Informoval o tom místopředseda Senátu Ivo Bárek.

Už v roce 2008 jsme na tomto místě otevřeli problematiku zásobování obyvatel pitnou vodou. Výsledkem tehdejšího našeho konání bylo otevření výzev Operačního programu Životní prostředí,“ vysvětlil Bárek, podle kterého mají senátoři ambici převést pracovní skupinu pro vodu a sucho legislativním a správním způsobem na stálou komisi.

Díky ní by mohla horní komora dlouhodobě situaci sledovat a dohlížet na dodržování a přijímání opatření. Bárek dále zdůraznil skutečnost, že ministerstva životního prostředí a zemědělství na několika bodech spolupracují. Ministři konstatovali, že v tuto chvíli je osmdesátiprocentní shoda na řešení jednotlivých opatření. To považuji za velmi pozitivní,“ konstatoval Bárek.

Prostřednictvím senátora Jiřího Buriana se horní komora zapojila také do výzkumu veřejného mínění. Výsledkem je, že populace České republiky napříč cílovými skupinami považuje hrozbu sucha a nedostatku pitné vody za druhou až třetí největší hrozbu z vytipovaných 18,“ doplnil Burian.

Scroll to Top