U severozápadního pobřeží Anglie otevřela největší pobřežní větrná farma světa

blank

Za projektem stojí společnost Walney Extension dánské energetické skupiny Orsted. Elektrárna má rozlohu 145 kilometrů čtverečních, což zhruba představuje asi dvacet tisíc fotbalových hřišť. Její instalovaný výkon je 659 megawattů, což pro změnu stačí pro pokrytí potřeb 600 tisíc domácností. Informovala o tom agentura Reuters.

Walney Extension disponuje 47 turbíny, které vyrobily společnosti Siemens Gamesa a MHI Vestas. Jsou vysoké 195 metrů a jsou vůbec největší větrné turbíny na světě. Kapacita každé z nich činí 8,25 megawattu. Velká Británie je zároveň největším světovým trhem pro větrné elektrárny.

Světová rada pro větrnou energii uvedla, že Velká Británie disponuje 36 procenty kapacit instalovaných v pobřežních vodách. „Walney Extension patří k prvním projektům obnovitelné energie, který si v roce 2014 u britské vlády zajistil takzvaný Contract for Difference (CfD) – kontrakt o vyrovnání cenových rozdílů. Ten mu zaručuje minimální cenu elektřiny 150 liber (4290 Kč) za megawatthodinu po dobu 15 let,“ doplnil portál oenergetice.cz.

Scroll to Top