Nechranická přehrada oslavila padesát let

blank

Největší nádrž na řece Ohři se dožívá padesáti let. Přehrada zásobuje vodou obyvatele, průmyslové podniky i zemědělce na Chomutovsku a slouží rekreantům i sportovcům. Podle mluvčího Povodí Ohře se jedná o mimořádné dílo. V současnosti na přehradě probíhají práce v souvislosti s významnou rekonstrukcí díla.

K významnému jubileu se přehrada otevřela veřejnosti. Zájemci na prohlídky mířili v sobotu 8. září od devíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne. Kromě Nechranic mohli lidé navštívit také vodní díla Skalka, Stanovice a Hřibská.

Nechranická vodní nádrž je pátou největší nádrží v České republice a má nejdelší sypanou přehradní hráz ve střední Evropě. Výhodou nádrže Nechranice je fakt, že je natolik velká a hluboká, že umí vodu v Ohři přirozeně vyčistit, a protože převážnou část roku vytéká voda z nádrže ode dna, tak je její teplota relativně vyrovnaná. Původně byla postavena pro zásobování průmyslu a zemědělství. Později dostala i funkce protipovodňové ochrany, regulátora toku a rekreační využití.

Ráj rybářů

Přesně 47 246 kaprů chytili rybáři během roku 2017 v nádrži Nechranice. Podle údajů Českého rybářského svazu se takovým výsledkem nemůže pochlubit žádný jiný revír. Jedná se také o nejvyšší počet ulovených kaprů v přehradě za posledních padesát let. Rekordního výsledku na Nechranické přehradě bylo dosaženo i přes to, že se hydrologická situace na Ohři zhoršila v druhé polovině loňského listopadu do takové míry, že nebylo možné snížit průtok na odtoku z Nechranické nádrže, který by rybářům usnadnil závěrečný lov.

Scroll to Top