Matsalu 2: Výhledy na kouzelný záliv, na které nezapomenete

blank

Národní park Matsalu kolem stejnojmenného zálivu na západním pobřeží Estonska je rájem nejen pro milovníky ptáků, jejich pozorovatele, fotografy a vědce. Úchvatná příroda severního Baltu zapůsobí na duši každého výletníka.  O jižní části parku jsme psali na začátku týdne zde.

Tentokrát se vypravíme na sever zálivu. Jako výchozí bod může posloužit například město Haapsalu dvacet kilometrů severně od zálivu známé svým mohutným hradem v centru, katedrálou a lázněmi. Jde o místo, které stojí za to navštívit, a podíváme se do něj v některém z následujících textů.

Vjet do národního parku Matsalu ze severu můžeme například u obce Haeska. Z budovy místního panství je vybudovaný pension s restaurací, auto můžeme nechat u něj a pokračovat k zátoce pěšky. Naskytnou se nám úžasné výhledy na místní přímořské louky s mnoha druhy vzácných rostlin, ale i živočichů. V současnosti jim dominují mohutní Irští higlandeři. Masné plemeno dobytka, jehož hlavním úkolem je louky vypásat a bránit jejich zarůstání, jak se tomu stávalo v uplynulých desetiletích. Estonci se rozhodli tomuto negativnímu jevu bránit právě extenzivním chovem dobytka a zachovat unikátní biotop místních přímořských ploch (nazývaných alvar).

Když dojdeme k zátoce – a také jednomu z přísně chráněných míst parku – narazíme na pension a u něj stojící vyhlídkovou věž. Pohled na vodní plochu v těchto místech je jedním z vůbec nekrásnějších v celém Matsalu. Místo se každoročně stává cílem pozorovatelů ptáků, kterých tady vědci během jednoho dne dokázali napočítat až 128 druhů. V části roku jde o jednu z nejpřísněji chráněných částí v parku.

Zhruba pět kilometrů západně od Haesky se na pobřeží nachází bývalá rybářská osada Kiideva. Autem se dostanete – ostatně, jak to bývá v řadě přírodních parků v Estonsku zvykem – poměrně blízko k pobřeží. V současnosti v ní má trvalé bydliště několik desítek obyvatel. Stát se snaží různými podpůrnými opatřeními bránit vylidňování odlehlých oblastí a venkova. Kiideva je jedním z příkladů, kde se to úspěšně daří. V místním malém přístavu najdete expozici přírodního parku a malou vyhlídkovou věž. Odtud je krásný výhled na vodní plochu, ale i protější stranu zálivu, o které jsme psali minule, stejně jako na vesničku a místní přístaviště spolu s vodním kanálem do nitra zálivu. Při dobrém počasí a mimo období, kdy je to kvůli hnízdění ptáků zakázáno, si můžete v místním malém přístavišti s trochou štěstí domluvit projížďku na loďce.

Dalším zajímavým místem v této části parku je lokalita Puise se zmodernizovaným přístavištěm a rozlehlými přímořskými plochami, na nichž se opět pasou mohutní Highlandeři, ale i ovce. Počasí je zde svojí větší otevřeností do Baltského moře drsnější. To samé platí i pro krajinu. Drsná, s rychle se měnícím počasím, kdy i uprostřed léta během minuty střídáte pláštěnku, teplou bundu s tričkem s krátkým rukávem a plavkami. Nevyzpytatelná, jak už nespoutaná příroda někdy bývá. Ale i to dělá národní park Matsalu úžasným místem pro návštěvu. Místem pro Středoevropana unikátním, které mu dlouho zůstane v srdci.

Scroll to Top