Technologie ČEZ ESCO ochlazuje válcovnu plastů ve Fatra Napajedla

blank

Zakázka za 46 milionů korun, kterou realizovala společnost ČEZ ESCO, zahrnovala výstavbu čtyř chladicích věží a instalaci dvou chladících jednotek pro strojové chlazení vody. Instalovaný chladicí výkon technologie přesahuje 8 MW. Zároveň bylo předmětem projektu vybudování kompletních potrubních rozvodů včetně čerpadel, centralizace chlazení v nové strojovně a elektropráce včetně měření a regulace. Jedná se o největší zakázku v historii společnosti Fatra Napajedla.

„Fatra je naší další významnou referencí v oblasti chladicích technologií, kde jsme za poslední dva roky realizovaly zakázky v objemu přesahujícím dvě stě milionů korun. Zakázky za dalších zhruba devadesát milionů korun máme nyní rozjednány,“ řekl ředitel pro průmyslovou energetiku v ČEZ ESCO Michal Židek.

Instalace chladicí technologie pro výrobu, technického zabezpečení budov a strojovny vzduchotechniky ve Fatra bylo potřeba provést ještě před stavbou nové válcovny. Její provoz se rozběhne na podzim 2019. „Komplexní řešení od ČEZ ESCO nám pomohlo navýšit budoucí kapacitu strojovny pro výkon nové válcovny plastů. S průběhem výstavby a dokončením zakázky jsme spokojeni, proto jsme otevřeni další spolupráci v souladu s kritérii výběrového řízení,“ uvedl ředitel energetiky ve Fatra Napajedla Vít Macháň.

Investice za 1,4 miliardy do nové válcovny pro výrobu hydroizolačních fólií a podlahovin má navýšit tržby Fatry až na 5 miliard korun. Vytvořeno bude více než 100 nových pracovních míst. Společnost také zavede nejmodernější výrobní postupy. Jedná se o automatizaci, propojování IT systémů, řízení spotřeb energií nebo preventivní údržbu. Podnik chce naplnit vizi Průmyslu 4.0.

Fatra Napajedla byla založena v roce 1935 a je členem koncernu AGROFERT. Společnost působí v oblasti zpracování plastů ve výrobních závodech v Napajedlích a Chropyni. Vyrábí PVC podlahové krytiny, hydroizolační fólie, produkty z technických fólií, plastové profily, BOPET fólie pro potravinářské účely, paropropustné fólie pro hygienické potřeby, vstřikované výrobky nebo PVC granulát. Zhruba dvě třetiny vyprodukovaných materiálů míří do zahraničí.

Scroll to Top