Liberecká teplárna dokončuje první etapu výměny parovodu za horkovod

blank

Na začátku září se přepojily ze starého a ztrátového parovodu na nový horkovod první výměníkové stanice ve Starých Pavlovicích. Dále se na ně napojí i Nové Pavlovice a Ruprechtice. Teplárna vymění devět kilometrů potrubí. Ze starých parovodů totiž uniká až čtyřicet procent dodávek tepla. Díky projektu za 320 milionů korun ušetří především zákazníci. Informoval o tom mluvčí teplárny Lukáš Jankovský.

„V průběhu odstávky parovodu byly výměníkové stanice napojeny na provizorní mobilní kotelny, které teď po částech přepojujeme zpět na novou páteřní síť,“ uvedl místopředseda představenstva Petr Heincl, podle něhož si někteří odběratelé teplárny stěžovali na výpadky v dodávkách teplé vody. Na vině zřejmě byly mobilní kotelny, které pro teplárnu zajišťovala externí firma.

„Ve Starých Pavlovicích jsou od víkendu přepojeny tři výměníkové stanice na novou páteřní síť a dodávky jsou bez problémů. Další tři budou přepojeny do poloviny září,“ sdělil Jankovský a zdůraznil, že dodávky teplé vody budou poté schopni zajistit v obvyklé kvalitě. Podle zástupců teplárny se rekonstrukce a očekávané snížení ceny projevuje na rostoucím zájmu.

„Od začátku roku se na nás obrátilo více než deset zájemců o nové připojení. Velká část z nich bude napojena právě na nový horkovod, který už má dnes téměř naplněnou kapacitu. Nově jednáme i o opětovném připojení velkých odběratelů, kteří projevili zájem vrátit se na dodávky tepla z teplárny,“ řekl předseda představenstva Vladimir Kravjansky.

Teplárna Liberec zásobuje teplem a teplou vodou téměř patnáct tisíc domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. Jejím menšinovým vlastníkem je město Liberec. Dále vyrábí i elektrickou energii, kterou společně s vykoupenou elektřinou ze zařízení na energetické využití odpadů TERMIZO dodává do rozvodné sítě. Společnost vlastní ze 76,04 % Energie Holding a z 23,96 % město Liberec.

Scroll to Top