Alkohol na vodě možná projde. Novelu projedná Sněmovna

blank

Je možné, že se vodáci dočkají zmírnění zákazu plavby pod vlivem alkoholu. Kdyby totiž měli méně než jedno promile, nemusela by jim hrozit stotisícová pokuta. Sněmovní hospodářský výbor doporučil upravit poslaneckou novelu zákona o vnitrozemské plavbě navzdory negativnímu stanovisku vlády. Novelu teď bude projednávat sněmovna jako celek. Podle výboru by se mělo zrušení nulové tolerance k alkoholu v souladu s původním návrhem Pirátů vztahovat na posádku bezmotorových plavidel. Úpravu podpořilo osm ze čtrnácti přítomných členů výboru.

Za novinkou stojí snaha dekriminalizovat, nikoli plně legalizovat pití alkoholu na vodě. V platnosti ovšem zůstane ustanovení, které policii nebo Státní plavební správě umožňuje zakázat plavbu člověku pod vlivem alkoholu nebo ho potrestat za ohrožování ostatních. Podle předsedy výboru Radima Fialy (SPD) je nesmysl, aby u splavu stáli policisté a dávali vodákům foukat. Zároveň však dodává, že pokud někdo způsobí pod vlivem alkoholu nehodu, újmu na majetku nebo zdraví, tak by za to měl být plně zodpovědný.

Návrh projednávala menšinová vláda ANO. S negativním stanoviskem se ale odkázala zejména na odmítavý postoj ministerstva dopravy. Premiér Andrej Babiš (ANO) však přislíbil, že kabinet připraví vlastní novelu, která umožní konzumaci alkoholu v rozumné míře nejen pro vodáky, ale také pro cyklisty a lyžaře. Podobně znějící senátorský návrh pro cyklisty a vodáky, projednává zase horní komora.

Poslanecká novela zatím ruší sankci za plavbu pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky jen pro posádky malých plavidel, která nejsou poháněna strojem. Na řidiče vodních skútrů či posádky motorových člunů se toto zrušení nebude vztahovat. Odpůrci tvrdí, že jsou vodáci pod vlivem alkoholu nebezpečnější sobě i ostatním. Podle nich mají sníženou schopnost úsudku o svých schopnostech. Obhájci naopak protiargumentovali tím, že jsou nebezpečnější nezkušení vodáci, kteří přecení své síly.

Ilustrační foto 

Scroll to Top