V Česku zatím spadlo nejméně srážek od roku 1961

blank

Od ledna do července spadlo v Česku v průměru 293 milimetrů srážek, což znamená 293 litrů vody na metr čtvereční. To je nejnižší úhrn od roku 1961. Rekordní minima hlásí Liberecký, Pardubický, Královéhradecký a Zlínský kraj. Podle meteorologů může být rok 2018 nejteplejším v historii vůbec.

Nízké srážkové úhrny často doprovázely nadprůměrné teploty. S tím se pojí sucho, které dosáhlo svého dosavadního rekordu 22. srpna, kdy zasáhlo 94 procent území republiky.  Podle Agrární komory ČR letošní sucho způsobilo škody za devět až 11 miliard korun. Analytici spekulují, že mohou zdražit i některé potraviny, nebo voda či elektřina. Ačkoliv podle expertů nebudou dopady sucha na ekonomiku tak velké, znamená sucho z dlouhodobého hlediska vážnější problém než povodně.

Komise pro boj se suchem

Ministr životního prostředí Richard Brabec v souvislosti s prohlubujícím se suchem a s dopady, které v letošním roce historicky nejteplejší jarní i letní měsíce přinesly, zorganizoval jednání skupiny odborníků, vědců a vedoucích státních i nestátních institucí, aby diskutovali nad kroky státu v boji se suchem. Primárním cílem platformy je hledat nástroje, jak extrémnímu suchu může stát co nejúčinněji a nejrychleji čelit. Jednání mělo šest tematických bloků: vědu a výzkum, zásobování obyvatelstva pitnou vodou, zemědělství a krajinu, průmysl, a nakládání s vodou ve městech a obcích a při výstavbě a související legislativy. Jednotlivým bodům se vodarenstvi.cz systematicky věnuje.

Scroll to Top