Stavba dálnice se významně dotkne dodávek pitné vody

blank

Dálnice D3 v budoucnu propojí jih Čech s Prahou. Stavba bude zkouškou trpělivosti nejen pro řidiče, ale také pro vodaře. Ve středu 5. září časně ráno začne Jihočeský vodárenský svaz kvůli přeložce hlavního zásobního vodovodního řadu pod budovanou dálnicí s rozsáhlou odstávkou dodávek pitné vody z úpravny Plav.

„Jedná se o přeložku potrubí o průměru jeden metr mezi vodojemy Chotýčany a Čekanice u Ševětína. Odstávka potrvá pouhých 25 hodin. Vzhledem k tomu, že se týká dodávek pitné vody do třetiny Jihočeského kraje, především jeho severní a východní části, věnujeme jí velkou pozornost,“ uvedl provozní ředitel vodohospodářské společnosti ČEVAK Lubor Tomanec.

Firma jako provozovatel vodohospodářského majetku většiny dotčených měst a obcí koordinuje veškerá nutná opatření s Jihočeským vodárenským svazem, který soustavu vlastní. „Naší snahou je, aby lidé práce pokud možno ani nezaznamenali. Proto jsme připravili celou řadu opatření. Mezi ně patří například předzásobení jednotlivých vodojemů nebo zajištění zásobování pitnou vodou jiného směru vodárenské soustavy,“ pokračoval Tomanec.

Montážní a svářečské práce na přeložce by měly být podle vodohospodářů ukončeny ve středu ve večerních hodinách, po čemž bude následovat odkalení a znovuspuštění sítě. Na některých předávacích místech může přechodně téct zakalená voda. „Zakalenou vodu doporučujeme nekonzumovat, dokud znovu nepoteče z kohoutku čirá. Pokud by zákal vody přetrvával, obraťte se prosím bezplatnou havarijní linku společnosti ČEVAK 800 120 112,“ uzavřel Tomanec.

Scroll to Top