Zaměstnanci Dlouhých strání se přepravují k horní nádrži elektromobilem

blank

Zaměstnanci přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně používají nově při výjezdech k horní nádrži nebo dalších pracovních cestách po regionu elektromobil. Jedná se o symbolický, ale také ekologický krok v oblasti, kde ČEZ dlouhodobě vyrábí čistou energii. Energetici pořídili pět vozů díky evropské dotaci.

„Jsem rád, že pozitivní jízdní vlastnosti elektromobilů si budou moci vyzkoušet naši kolegové přímo na Dlouhých stráních. Vnímám to současně jako symbol pro spotřebu čisté energie v místech, kde ekologickou elektřinu už desítky let vyrábíme,“ uvedl ředitel Vodních elektráren ČEZ Petr Maralík.

Elektromobily Hyundai Ionic byly pořízené s využitím dotace programu OPPIK. Energetici je využívají také na přečerpávací elektrárně Štěchovice, v klasické elektrárně a teplárně Mělník a Trmice, ve společnosti ČEZ ESCO v Plzni a její dceřiné firmě ČEZ Energetické služby v Ostravě. Elektromobily se dobíjejí díky moderním dobíjecím wallboxům. Po českých silnicích v současnosti jezdí zhruba dva tisíce elektromobilů, z čehož třicítku provozuje právě ČEZ.

Elektrárna se mezi turisty těší velké oblibě

Elektrárnu v roce 2017 navštívilo 97 661 turistů, což je o 15 % více než v roce 2016. Jedná se o historicky nejvyšší počet. Zhruba 39 tisíc zájemců si prohlédlo podzemní útroby elektrárny a dalších 59 tisíc lanovkou vyjelo k horní nádrži. Dlouhé stráně si také odnesly druhé místo v prvním ročníku soutěže Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje v kategorii Nejlepší turistický cíl.

blank

Přečerpávací elektrárna vyrobila v prosinci nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. Podle ředitele provozu Vítězslava Chmelaře má na rekordu nemalý podíl nedávno dokončená modernizace generátoru i další zefektivnění provozu. Pro představu  – elektrická energie vyrobená za prosinec by pokryla roční spotřebu pro celý Přerov.

Dlouhé stráně sekundárně působí jako stabilizátor české energetické soustavy. Byly vybudovány v Hrubém Jeseníku v okrese Šumperk a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice.

Scroll to Top