Ministerstvo vnitra kriticky reaguje na otázky referenda o vodě

blank

Dvě ze tří otázek navrhovaného místního referenda o vodárenství na Zlínsku jsou v rozporu s právními předpisy. Třetí je pak podle právního názoru ministerstva nevhodně formulovaná. Iniciátoři referenda o vodárnách ve Zlíně nasbírali 7 000 podpisů. Požadují, aby se v něm mohli obyvatelé Zlína vyjádřit k tomu, jestli chtějí, aby si vodárny provozovaly opět města a obce.

Infrastrukturu ve vlastnictví Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK) provozuje Moravská vodárenská, jež je součástí skupiny Veolia. Autory petice jsou členové Spolku Aliance Voda Zlínsku. O uspořádání referenda budou rozhodovat v polovině září zastupitelé.

Podle předsedy spolku Pavla Sekuly jsou otázky v pořádku a v souladu s právním řádem ČR i stanovami společnosti VaK Zlín. Byly podle něj konzultovány s mnoha právníky, mimo jiné i z Transparency International. Cílem iniciativy je, aby se hospodaření s vodou vrátilo do rukou měst a obcí Zlínska. Lidé se v něm mohou vyjádřit, zda chtějí pokračování provozního modelu, při němž se Vodovody a kanalizace Zlín starají o infrastrukturu, ale provozuje ji Veolia prostřednictvím Moravské vodárenské.

Zároveň by se také lidé mohli vyslovit, zda má město Zlín jako ovládající osoba VaK Zlín uložit vedení společnosti, aby prosazovalo samostatné provozování infrastruktury, a jestli má město na nejbližší valné hromadě VaK odvolat členy orgánů VaK Zlín, zvolit nové členy a uložit jim realizovat výsledky referenda. Ministerstvo vnitra však zdůraznilo, že není nikdo oprávněn udělovat představenstvu pokyny týkající se obchodního vedení.

Výsledek obrázku pro bernard moravska vodarenska

(Ředitel vodárenské Martin Bernard)

V kauze ohledně VaK Zlín v březnu padl důležitý verdikt. Ten je příznivý pro společnost Moravská vodárenská. Rozhodčí soud sdělil, že smlouva z roku 2004, kdy se rozhodovalo o prodeji části podniku, je platná a Veolia podnik vracet nemusí. Současný model kritizuje řada akcionářů, tedy obcí a měst v regionu. Nejhlasitějšími odpůrci jsou Otrokovice a Fryšták. V kauze již také padlo několik žalob.

Ředitel Moravské vodárenské Martin Bernard byl spokojen. Podle něj rozhodčí soud jen potvrdil to, co společnost celou říká. Tedy, že provozuje vodárenství na Zlínsku v souladu s platnými smlouvami. Rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře vyřkl verdikt navzdory rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, podle něhož byla klíčová valná hromada v roce 2004 neplatná.

Scroll to Top