Studnař Jiří Frynta: O dobré studni rozhodnou první desítky metrů vrtu

blank

Čím víc vrtám, tím se cítím vůči přírodě menší, říká v rozhovoru pro MF DNES studnař Jiří Frynta. I po 25 letech praxe jej studny dokáží překvapit. Umět se zavrtat hluboko pod povrch však podle něj není umění. „Vrt dělají vrtem první desítky metrů,“ tvrdí Frynta.

Počet žádostí o zřízení studny vyskočil po suchém létě roku 2015 podle údajů ministerstva zemědělství z roku na rok zhruba o pětinu z 4 248 na 5 187. A na těchto číslech se drží i letos. Jedná se zejména o vrtané studny, které sahají desítky metrů pod povrch. Zda se investice za desítky tisíc korun vyplatí, však nezáleží podle MF DNES jen na tom, jestli je pod povrchem voda.

Dá se dopředu říct, jak hluboká bude studna? Cenastudny se obvykle počítá podle metrů.
To záleží na lokalitě. Jsou místa, kde je voda už v pěti metrech, a je jí dost. Ale pak jsou místa, kde je vody sice dost, ale je hluboko. To platí například pro Kosmonosy, které jsou na kopci a voda je na úrovni Jizery, osmdesát až sto metrů hluboko. Pak jsou pozemky, kde je jen puklinová voda. Tam můžu najít pukliny proutkem a pak se oba možná budeme i tak trochu modlit. Když si nejsem jistý, dopředu zákazníka připravím na to, že se vrt může prodražit, že to může mít za padesát tisíc, nebo také za sto.

Na co by se měl člověk, který si chce pořídit studnu, připravit při vyjednávání o ceně?
Jsou zákazníci, kteří se jako první ptají na cenu za metr. Když řeknu, že se nejdřív podívám, jaká je tam geologie, řeknou, že mají nabídku za osm set, a jestli to vyvrtám levněji. S takovými lidmi se mi moc nechce spolupracovat. U studny, která má vydržet desítky let, by to nemělo rozhodovat. Záleží totiž na geologii. Jsou lokality, kde je tvrdé podloží a já vím, že vrt bude držet. Tam mohu říct, že bude stačit třicet metrů a studna bude stát kolem sto tisíc. Jsou ale i lokality, kde je geologie nepříznivá, třicet metrů může stát klidně dvojnásobek.

Jsou pozemky, kde se na vodu provrtat nejde?
Nepropustné jsou například jílové břidlice, na nich to nejde. A také jsou oblasti, kde voda je, ale je jí málo, například u Sázavy, tam v chatách v létě šetřívšichni.

Vypovídá o kvalitě firmy to, jak hluboko dokáže vrtat?
Největší deviza je podle mě doporučení sousedů. Vrtat třeba do padesáti metrů není problém, zvlášť ve tvrdém podloží. Problém jsou spíš první desítky metrů, než se do skalnatého podloží dostanete. Když vrtáte v nesoudržném prostředí a vrt dobře neutěsníte, může být i voda ze stometrového vrtu špatná. Kvalita vrtu je důležitá kvůli ochraně spodních vod, aby je neznečišťovala voda z povrchu, což je u řady vrtů problém.

 

Scroll to Top