Sucho již na 94 procentech území

blank

Ve středu 22. srpna jsme informovali, že sucho zasáhlo 92 procent území České republiky. Nyní je to ještě o dvě procenta více. Vyplývá to z nové zprávy vědeckého týmu InterSucho. Současné srážky podle bioklimatologa Miroslava Trnky situaci sice vylepší, nepomohou ale všude.

„Předpokládáme, že tento týden je takovým vrcholem letošního sucha a doufáme, že se to o víkendu zlepší. Trochu obavy ale máme o tu nejpostiženější část, tedy Vysočinu, východní a severní Čechy a část Středočeského kraje. Zatím to vypadá, že v těchto místech srážky příliš padat nebudou,“ podotkl Trnka. Podle zprávy týmu Intesucho by půdě pomohl dlouhodobý mírný déšť, nikoliv jen přívalové srážky nebo bouřkové přeháňky. „V této části roku však takový déšť nemůžeme příliš čekat. Většina srážek v létě je právě z bouřek. Musíme tedy v podstatě pracovat s tím, co máme,“ doplnil Trnka.

Ministr životního prostředí Richard Brabec již před několika dny informoval vládu o tom, že vzhledem k aktuální situaci v ČR svolá v nejbližších dnech jednání všech skupin, které se podílí na projektech řešících problémy se suchem, a také komisi VODA – SUCHO. Výsledkem jednání by měly být návrhy řešení problémů, které způsobuje sucho a na některých místech i nedostatek vody. Téměř 60 úřadů obcí s rozšířenou působností různá již vydalo omezení dodávek vody. Podle ministerstva je situace i s ohledem na očekávaný vývoj počasí kritická.

„Vzhledem k tomu, že srážky v posledních srpnových týdnech byly významně podprůměrné i s ohledem na očekávaný vývoj počasí v nejbližších dnech lze předpokládat, že se hydrologické sucho na většině území České republiky bude nadále prohlubovat. A to jak u povrchových, tak i podzemních vod. S přetrvávajícím velmi teplým a suchým počasím musíme být obezřetní i kvůli přetrvávajícímu riziku vzniku a šíření požárů,“ řekl k aktuálnímu stavu sucha ministr Brabec. Z pohledu významných vodárenských zdrojů a soustav jsou obavy o nedostatečné zásobování obyvatel pitnou vodou prozatím liché. K nedostatku pitné vody ale dochází u těch obcí, které jsou odkázané na málo vydatné místní zdroje.

Ilustrační foto 

Scroll to Top