Když sucho přehradě pomáhá

blank

Stavbařům pracujícím na kompletní rekonstrukci 118 let starého železničního mostu přes přehradu Hracholusky aktuální suché počasí vyhovuje. Hladina v nádrži totiž klesá, a odhaluje tak kamenné pilíře mostu, které se opravují. Podle rozhodnutí úředníků odboru životního prostředí krajského úřadu vodohospodáři mohou po rekreační sezoně snižovat hladinu oproti běžnému stavu až o čtyři metry.

„Průměrný pokles hladiny je uvažovaný o sedm až osm centimetrů za den,“ stojí například v rozhodnutí. Vodohospodáři mohou hladinu snižovat od 3. září do 1. listopadu. Pak ji mají udržovat. „Pokud bude pokračovat současné velmi suché období bez srážek, není vyloučené, že hladina v přehradě bude postupně klesat samovolně až na určenou hodnotu. Možná povolení ani nevyužijeme,“ vysvětlil dispečer Povodí Vltavy Jan Bláha.

Hladina je oproti běžným letním sezonám o 1,5 až dva metry níže. Do přehrady přitéká každou vteřinu metr kubický vody. Současný pokles vody stavbařům vyhovuje. U obou kamenných pilířů tyčících se z vody mají už od jara postavená lešení.

„Na pilířích probíhá přespárování a injektáž zdiva. Tomu je potřeba vrátit zašlý lesk, odstranit vegetaci, opravit spáry a doplnit mezi kameny pojivo, které je od doby výstavby částečně vyluhované,“ uvedla před měsícem mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová. Rekonstrukce by měla skončit 19. listopadu.

V dubnu skončil roční monitoring vody

Státní podnik Povodí Vltavy provedl od loňského dubna rozsáhlý monitoring vody v Hracholuskách. Zaměřil se také na vodu přitékající z řeky Mže, potoky a vodní plochy v okolí. Podle krajské radní pro oblast životního prostředí Radky Trylčové sleduje Povodí Vltavy vodu dále, ale v menším rozsahu. Výsledky studie budou hejtmanství sloužit jako páka při vyjednávání s obcemi, které způsobují přehradě potíže. Kraj je chce motivovat ke stavbě účinnější kanalizace a čistíren odpadních vod.

Část vody využívají průmyslové podniky. Například Plzeňská teplárenská ji odebírá celý rok. Zásobuje teplem většinu domácnosti v Plzni a má také vlastní čistírnu odpadních vod a chemickou úpravnu vody.

Zdroj, foto: idnes.cz

Scroll to Top