Subtropické sinice v rybníku Svět

blank

Poprvé v historii se v rybníku Svět objevily subtropické sinice. Vyhovuje jim totiž extrémně teplé počasí. Při kontrole kvality vody to zjistili jihočeští hydrobiologové.

„Hydrobiolog Petr Znachor z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích bere na rybníku Svět do rukou speciální ponornou fluorescenční sondu, pomocí které ihned zjistí, kolik se ve vodě nachází sinic a jiného fytoplanktonu,“ popisuje v reportáži portál irozhlas.cz. Podle Znachora je množství sinic poměrně značné. „Na displeji notebooku vidíme, že sinice nejsou jenom u hladiny, ale že se nachází v celém vodním sloupci, což se může během dne změnit. Sinice mohou postupně vyplavat na povrch, kde mohou vytvořit poměrně silnou vrstvu,“ řekl dále Znachor.

Měření podobnou metodou provádějí hydrobiologové v deseti jihočeských rybnících. „Subtropický druh Cylindrospermopsis raciborskii se v poslední době šíří i ve střední Evropě. Voda v našich rybnících může v současné době dosáhnout teploty 30 stupňů Celsia, což už jsou podmínky, které panují ve Středomoří. Proto není divu, že při vlně veder, která v současné době panuje, se tato sinice může šířit u nás a nachází zde vhodné podmínky pro svůj růst,“ přiblížil hydrobiolog.

Subtropická sinice obsahuje jedovaté látky a podle Znachora je tento druh nebezpečný tím, že obsahuje velmi silný toxin cylindrospermopsin, který může poškozovat játra. Ve vodě zasažené takovými sinicemi by se lidé neměli koupat. „Aby k akutní otravě došlo, museli byste takto znečištěnou vodu pít. Přece jen při náhodném koupání dochází dost často k nechtěnému pozření vody, a proto toto nebezpečí nelze podceňovat, zejména při opakovaném koupání v takto znečištěných lokalitách,“ uzavřel Znachor.

Svět je čtrnáctý největší rybník v České republice. Nachází se na jižním okraji Třeboně. Jeho dvakrát lomená hráz je dlouhá 1400 metrů a vysoká 7,5 metru. Vodní plocha má rozlohu 201,5 hektaru.

Scroll to Top