O noční prohlídky Orlíku byl velký zájem

blank

Stovky lidí využily v pátek 17. srpna možnost si prohlédnout druhou největší vodní elektrárnu v České republice. Pro zájemce byly připraveny tři noční prohlídky od osmi, deseti a jedenácti hodin. Trvaly přibližně hodinu.

Účastníci si prohlédli celý provoz, přivaděče vody nebo čtyři Kaplanovy turbíny s pohyblivými lopatkami. Turbíny během exkurze neběžely. Technici je ale dokáží zprovoznit během dvou minut, což umožňuje pružně reagovat na potřeby dodávek elektrické energie. Zpravidla bývají v provozu v době potřeby v energetické špičce a v závislosti na tom, kolik je k dispozici vody. Provoz je dálkově řízen z velína ve Štěchovicích, odkud je ovládána celá Vltavská kaskáda.

Povodí Vltavy v první polovině letošního roku vypsalo veřejnou zakázku pro tvorbu projektové dokumentace a modernizaci lodního výtahu na Orlické přehradě. Ještě náročnější práce budou nutné na samotné hrázi, která bude zabezpečena před velkou vodou. Stavební úpravy jsou naplánovány na dva roky.

Nejprve se začne modernizovat lodní výtah, který je technickým unikátem nejen v České republice, ale v celé Evropě. Především díky tomu, že překonává více než 70 metrů a přepravuje lodi po 277 metrů dlouhé kolejové dráze. Náročnější práce si vyžádá výstavba nového bezpečnostního přelivu za 830 milionů korun, který bude postaven na pravé straně hráze vedle výtahu. Kvůli těmto zásahům musí být až na rok uzavřena komunikace vedoucí po koruně hráze. Podle Povodí Vltavy rekonstrukce nenarušuje letošní rekreační sezonu.

Orlická přehrada je součástí Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok řeky Vltavy u Solenice na Příbramsku. Vzniklému umělému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. Přehrada byla uvedena do provozu 22. prosince 1961. Největší hloubka je 74 metrů a jde o nejobjemnější přehradu v České republice.

Foto: Deník 

Scroll to Top