Architekt Krejčiřík: Obora Obelisk je učebnicovým příkladem obnovy vodního režimu v krajině

blank

Rozlehlá obora Obelisk mezi Lednicí, Podivínem a Rakvicemi na Břeclavsku je podle krajinářského architekta Přemysla Krejčiříka učebnicovým příkladem obnovy vodního režimu v krajině. Ekosystém obory totiž lokalitu ochlazuje. „Nikdy jsem si nemyslel, že v krajině bude chybět tolik vody, a tento projekt bude vizionářský,“ zdůraznil Deníku Krejčiřík. 

Majitelem obory je František Fabičovic, který chtěl na území poznamenaném regulací Dyje a zúrodňováním ve druhé polovině minulého století vrátit mokřady, louky a lesy. „Když jsem do této krajiny vstoupil poprvé, byla zcela zničeným a nemocným územím nikoho. Volala o pomoc,“ řekl podnikatel z Břeclavska. V lokalitě proto obnovili mrtvá ramena Dyje, uměle vzniklo čtrnáct nových tůní a jezera s rozlohou dvaačtyřiceti hektarů. Akce si vyžádala i rozsáhlé spory.

Změny, skupování pozemků nebo oplocení areálu totiž vyvolaly kritiku některých místních obyvatel. K tomu se přidali také ochránci přírody, kteří se pro změnu obávali ohrožení zvláště chráněných živočichů a rostlin. „V oboře jsem teď osobně nebyl. Pokud bych měl soudit jen z leteckých snímků, projekt asi dopadl úspěšně,“ okomentoval Jiří Matuška ze Správy Chráněné krajinné oblasti Pálava.

Z počátku nesouhlasili ani myslivci, kteří přišli o část honitby. Někteří místní to stále nelibě nesou. Podle správce obory Petra Dvořáka má však oplocení a omezení vstupu svůj význam. „Příroda se může v klidu rozvíjet. Nejsou tady rybáři nebo davy turistů, kteří by ji zničili,“ řekl Dvořák. Podle něj vrátila voda na území druhovou pestrost. „Až nás ta míra zaskočila. Od doby vytvoření obory je tady dvakrát víc drobné zvěře, ptactva nebo obojživelníků. Začaly tady hnízdit třeba husy velké i orel královský. Daří se vysoké zvěři,“ uzavřel Dvořák.

Scroll to Top