Na Dyji se vrátí meandry

blank

Vodohospodáři vrátí do tří slepých ramen Dyje vodu. Stavbu předali v oblasti pod zámečkem Pohansko firmě. V Rakousku se pracuje od začátku srpna. Projekt za 25 milionů korun by měl do suché krajiny vrátit více vody. Z pětaosmdesáti procent se na něm bude finančně podílet Evropská unie. Slepých ramen Dyje je od Břeclavi k soutoku s řekou Moravou pětadvacet.

„Dyje projevuje obrovskou snahu vracet se ke svému přirozenému stavu a my vidíme, že jí to krásně jde. Vznikají biotopy. Bylo by dobré, abychom i my přispěli a trošku jí pomohli,“ řekl projektový manažer Povodí Moravy David Veselý. Původním narovnáním řeka přišla řeka o tři a půl kilometru svého toku a nyní jí vodohospodáři vracejí více než kilometr. „Je to jeden a půl kilometru, o které nám bude voda déle krajinou proudit. Jeden a půl kilometru pojistky proti suchu, kdy bude voda proudit nivou a kde se zdrží,“ vysvětlil Veselý.

Voda se vrátí do jednoho ramene na české straně a dvou na rakouské straně. Dyje tvoří také státní hranici. „Bude se to řešit kaskádou objektů, které se nainstalují do koryta řeky Dyje, právě vždy za tím místem, kde se bude řeka vlévat do odstavených ramen,“ přiblížil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Vodohospodáři však raději počítají s možným zdržením. V případě, že se obnovení meandrů osvědčí, chtějí v něm vodohospodáři pokračovat i na řece Moravě v Litovelském Pomoraví.

Zdroj, foto: Česká televize 

Scroll to Top