Litoměřice chtějí více vody z podzemí

blank

Litoměřická radnice chce další vrty, které by braly podzemní vodu z okolí Labe. Vrty by pak zavlažovaly městskou zeleň nebo dodávaly vodu místnímu koupališti. Město hledá nové zdroje a zvažuje také zejména intenzivnější využití vody z tzv. labské zvodně, což je vodní útvar, který vzniká v podzemí, když horninami protékající srážková voda narazí na nepropustnou vrstvu a začne se nad ní hromadit.

„Jedná se o mělčí vrty, které se dělají poblíž řeky. Například u koupaliště na Písečném ostrově, kde už tyto vrty máme, jsou hluboké zhruba 27 metrů,“ vysvětlil portálu iDNES.cz vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Pavel Gryndler. Kvůli letnímu koupališti je potřeba vyhloubit nový vrt. „Většina stávajících je už nefunkčních, v provozu je pouze jeden. Kvůli optimálnímu zásobování bazénů se bude muset vybudovat další, aby byl dostatek vody i v případě, že dojde k poruše,“ sdělil dále Gryndler.

Podle něj je voda ze zvodně čistá a neobsahuje žádné mikrobiologické znečištění. Filtruje se totiž přes mocnou vrstvu písků. „Po povodni v roce 2002 byl závlahový systém zničen, a pak se neobnovil, protože tráva byla dobře zásobována podzemní vodou a krásně zelená. Letos ale trávník vypadá špatně, bude třeba systém obnovit,“ pokračoval Gryndler.

Litoměřice také plánují vrt pro zásobování v ulici Mezibraní. „Chtěli bychom tu založit novou zeleň a vybudovat závlahy zásobované z vrtu. V této chvíli hledáme vhodné místo pro asi dvacetimetrový vrt,“ řekl Gryndler. I ulici Na Valech čeká nový závlahový systém. „Zde zvažujeme možnost kombinace zachytávání dešťové vody a vody z vrtu. Jednou z možností je i využití vrtu, který je vybudován v nedalekém bývalém pivovaru,“ podotkl Gryndler. Město v současnosti disponuje desítkami vrtů. Pořízení nových podle Gryndlera nijak neohrozí majitele studní. Voda by se mohla z labské zvodně začít čerpat příští rok.

V Litoměřicích vzniká výzkumné centrum geotermální energie

V listopadu byla v Litoměřicích zahájena stavba vědeckovýzkumného centra, které se bude specializovat na geotermální energii. Ještě před samotným zahájením stavby byla zbourána hala v areálu Jiříkových kasáren. Součástí centra jsou monitorovací vrty a stanice. Hotovo by mělo být ke konci letošního roku. Rozpočet na projekt se pohybuje kolem 130 milionů korun. Investorem je ministerstvo školství. Vědci budou v centru působit od roku 2019.

K nejdůležitější součástí monitorovací sítě patří hluboký vrt, který vznikne úpravou již existujícího vrtu v Jiříkových kasárnách. Souběžně bude instalováno také pět povrchových monitorovacích stanic. Hlavním cílem projektu je zkoumání čerpání zemského tepla v hloubkách a tvrdých horninách.

„Vznik výzkumné infrastruktury je zásadním předpokladem pro další fázi projektu, kterou představují geotermální vrty, jež by mohly zajistit pro Litoměřice dostatek čisté energie pro vytápění,“ uvedl místostarosta Litoměřic Karel Krejza. Litoměřice jsou jediné město v České republice, které mají povoleny zásah do zemské kůry a díky novému vědeckému středisku se mají stát hlavním centrem výzkumu geotermální energie v Evropě.

Geotermální energie se řadí mezi obnovitelné zdroje energie. Jedná se o nejstarší energii na světě a je projevem tepelné energie zemského jádra, jež vzniká rozpadem radioaktivních látek a působením slapových sil. V návaznosti na její působení jsou pak výsledkem erupce sopek, gejzírů, horké prameny nebo parní výrony.

Scroll to Top