Lesní koupaliště v Liberci má zachránit voda z lomu

blank

Tradiční Lesní koupaliště v Liberci bojuje s nedostatkem vody. Situaci má vyřešit přítok z kamenolomu nad ním, kde je vody sice dostatek, ale teď se vypouští do vedlejšího údolí. Tři kamenolomy v Ruprechticích provozuje firma Ligranit.

Dnes vodu do koupaliště dovážejí cisterny. „V lomu je vody hodně, vystačila by na několik Lesních koupališť. Stačí jen přehodit hadice a máme vyhráno,“ řekl náměstek primátora Jan Korytář. Ligranit dnes přebytečnou vodu vypouští do jiného přítoku Jizerského potoka než toho, který protéká Lesním koupalištěm.

„Město to nebude stát skoro nic, snad kromě nákupu hadic. Ligranit po dohodě požádá o povolení, aby směl vodu vypouštět tam, kam potřebujeme, a bude to. Bohužel, letošní sezonu už nestihneme, protože většina vody z lomu už je odčerpaná. Nikdo s tím totiž nepočítal. Přišli jsme na toto řešení až teď, když nastaly potíže se suchem,“ vysvětlil Korytář.

Firma s přehozením odtoku nemá problém, protože se vody musí i tak zbavit. „Škoda, že tohle řešení nenapadlo nikoho dřív. Pro nás to znamená jen držet pro léto větší zásobu vody, tedy nezbavovat se jí už na jaře, přizpůsobit tomu těžební postupy a dodržet nové povolovací podmínky pro vypouštění,“ uvedla ředitelka Ligranitu Jana Hörbová.

Voda z lomu je velmi kvalitní. Jde o vodu dešťovou i podzemní, která se na povrch dostává během těžby. Příští rok má v areálu koupaliště vzniknout další podzemní vrt, který bude využívat jak podzemní vodu, tak případně stahovat vodu, která prosakuje z bazénové vany, a vracet ji zpět. „Bazénovou vanu na podzim vypustíme a dojde k přespárování některých míst, která se teď vydrolila. Vše bude formou reklamace u dodavatelské firmy. Není to ale tak, že by šlo o nějakou velkou závadu. Vana na Lesním koupališti vždy mírně propouštěla. Na to, abychom dali pod dno vany nepropustnou fólii, jsme neměli peníze. Povolený rozpočet byl osm milionů korun, víc jsme nesměli použít,“ řekl dále Korytář.

Liberec zřejmě bude žádat o dotaci Státní fond pro životní prostředí. Za ni chce zřídit na přítocích k Lesnímu koupališti menší nádrže, které by fungovaly jako zásobárna vody pro letní měsíce a na jaře pro rozmnožování obojživelníků. V současnosti vozí pitnou vodu do koupaliště cisterny Technických služeb. Z liberecké přehrady se totiž voda kvůli poklesu hladiny brát nesmí.

„Asi se to někomu nebude líbit, ale pitná voda je i na koupalištích Sluníčko, Vápenka i v libereckém bazénu. Kdyby na Lesní koupaliště chodilo jen pár lidí, tak to neděláme, ale chodí jich tam spousta, a proto má dovážení vody cisternami smysl,“ doplnil Korytář.

Obnovené koupaliště bylo veřejnosti nepřístupné šestnáct let, během kterých postupně areál pustl a zarostl náletovými dřevinami. Ve hře byla komplexní modernizace za 100 milionů korun, ale nakonec zvítězila levnější varianta opravy za pět milionů korun. Ta se týkala rekonstrukce bazénové vany a kultivace areálu.

Scroll to Top