Rybáři se potýkají s nejhorší krizí od léta 2015

blank

Voda v tuzemských rybnících je stejně teplá jako ve Středozemním moři. V mnoha rybnících také voda chybí. Ryby není možné přikrmovat a hrozí zvýšení ceny ryb na Vánoce. Jihočeští rybáři hlásí nejhorší podmínky od léta 2015. Informoval o tom portál idnes.cz. 

„Neustále měříme obsah kyslíku ve vodě a její teplotu. Kde je to možné, zapojujeme techniku, jež okysličování vody napomáhá. Fotosyntéza řas, která kyslík ve vodě doplňuje, už ale kvůli delším nocím nefunguje tak dobře jako v květnu nebo červnu, místy je kyslíkový deficit hodně patrný. Zatím počítáme úhyny násad kapra v tisících kusů, hynou ale i štiky nebo candáti, kteří jsou na obsah kyslíku ve vodě velmi citliví. Není to nic zlého, ale doufáme, že se počasí změní, nutně potřebujeme ochlazení,“ sdělil Rostislav Lukáš z Krajského školního hospodářství České Budějovice, podle kterého je nejhorší situace v okolí Strakonic, Protivína a na Netolicku.

Z některých rybníků už byly vyloveny ryby a přestěhovány do jiných nádrží. Kvůli velké hustotě nasazení však ani tam nelze počítat s dobrými přírůstky. Zvlášť v nižších polohách rybničních pánví nebyl téměř žádný sníh, a v nádržích tak bylo málo vody už zjara.„Pak se situace trochu vylepšila, ale dnes nám znovu chybí až 40 procent vody v rybnících oproti normálu. Nejhorší je situace ve velkých rybnících, jako je Staňkovský, Hejtman nebo Dvořiště. Rybníky máme rozloženy na rozlehlém území, takže lokálně se podmínky dost liší. Všude ale máme naplno zapnutou provzdušňovací techniku, a jde nám teď především o to, abychom obsádku udrželi naživu. S úhyny se zatím naštěstí ještě nepotýkáme,“ informoval předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha. Podzimní výlovy začnou za dva měsíce a situace se už podle Malechy významně zlepšit nemůže.

„Zatím u nás ryby nehynou, ale provzdušňovací technika všechno nespasí. Musí se zlepšit počasí. Je dobré, že jsou teď světlé noci, a řasy tak mohou fungovat i v nočních hodinách. Asi deset rybníků ale máme od jara jen zarůstající rákosím, do nich jsme ryby nenasazovali, prostě tam není voda. V Bezdrevu chybí 80 centimetrů, to je obrovské číslo. Obecně je situace lepší v rybnících, které jsme loni nelovili a čekají na vylovení až letos. Tam je vody dost. V těch dalších je ale deficit silný,“ doplnil za hlubocké rybářství Aleš Kříž.

Scroll to Top